Annons

Kyrkoherde Carolina Davidson: Det kristna budskapet förs ut i barntimmarna, körerna och bönegrupperna

Debatten om kyrkans roll och framtid går vidare. Här ger kyrkoherde Carolina Davidson sin syn på debatten som just nu pågår på insändarsidan i Ulricehamns Tidning.
Insändare • Publicerad 8 december 2022
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Carolina Davidson är kyrkoherde Ulricehamns pastorat.
Carolina Davidson är kyrkoherde Ulricehamns pastorat.Foto: Pernilla Rudenwall

Allhelgona, advent och jul – nu är vi i en period av helger som gör att många tänker på och möter kyrkan! Så spännande då att parallellt med det följa skribenter som kommenterar kyrkans roll och framtid! Lite kanske man kan säga att ”En skeptiker” i UT 3/12 skriver mot Tommy Fjällströms tidigare insändare, redan besvarad av kyrkorådets ordförande Helge Hesslefors.

Det som slog mig när jag läste båda insändarna var att jag faktiskt inte i någon av texterna känner igen mig i beskrivningen av kyrkan! Tommy F tänker att det kristna budskapet inte förs ut i tillräckligt stor omfattning. Det känner jag inte igen, och jag ser framför mig barntimmar, konfirmandläger, körer som medverkar i gudstjänster, andlig vägledning och själavård i avskildhet, bibelstudiegrupper och bönegrupper. ”En skeptiker” lyfter fram att mycket gott görs av kyrkliga människor, och tänker att det kanske är dags att kyrkan går över till enbart välgörenhet – men det går inte att frikoppla det utgivande och diakonala från trons insida! Det är i relationen till den levande Herren som inspiration föds till goda gärningar och medmänsklig kärlek för oss som tror, tänker jag.

”Det är i relationen till den levande Herren som inspiration föds till goda gärningar och medmänsklig kärlek för oss som tror.”
Annons

Jag känner inte heller igen den gudsbild som ”En skeptiker” tecknar, och jag menar att det är ett annat budskap som förs fram i våra kyrkor! Ordet ”kyrka” hänger ihop med ordet Kyrios, Herre, och betyder ungefär de som hör ihop med Herren. Det är hjärtat i att vara kyrka! Jag tror verkligen att många som lämnar Svenska kyrkan gör det efter att ha tänkt och reflekterat, och jag som skriver på varje utträde känner stor respekt för människan bakom utträdesblanketten!

Låt mig citera vår nye ärkebiskop Martin Modéus som betonar att kyrkans främsta uppdrag är det lokala där den blir konkret och ”där kan vi hjälpas åt att älska världen och våra medmänniskor tillsammans med Gud”.

Carolina Davidson

kyrkoherde i Ulricehamns pastorat

Annons
Annons
Annons
Annons