Annons

De som lämnar kyrkan gör det efter moget övervägande

Signaturen ”En skeptiker” tar vid i debatten om kyrkans roll och varför så många lämnar Svenska kyrkan idag.
Insändare • Publicerad 3 december 2022
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Är det rätt att vara kvar i ett samfund vars huvudbudskap man inte längre vill kännas vid? frågar sig signaturen ”En skeptiker”. Bilden visar Ulricehamns kyrka.
Är det rätt att vara kvar i ett samfund vars huvudbudskap man inte längre vill kännas vid? frågar sig signaturen ”En skeptiker”. Bilden visar Ulricehamns kyrka.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

Tommy Fjällström vill att svenska kyrkan tar krafttag för att vända medlemsraset som han säger beror på att det kristna budskapet inte förts ut i tillräcklig omfattning. Statistiken Herr Fjällström presenterar säger att medlemstappet sker främst bland människor som är mellan 18 och 60 år och att dessa gör ett aktivt val att överge kyrkan utan att överväga konsekvenserna. Ett ganska konstigt resonemang. Övertygelsen som folk har inom sig (oavsett om man är troende eller ej) är en mycket fundamental sak i var och ens liv. Som följd måste detta betyda att de som aktivt väljer att lämna kyrkan gör så efter moget övervägande och djup självrannsakan. Frågan som är relevant lyder: Är det rätt att vara kvar i ett samfund vars huvudbudskap man inte längre vill kännas vid?

Åldersgruppen 18 till 60 år innefattar antagligen individer som blivit allt mer källkritiska vilket har till följd att de inte längre blint accepterar obekräftad hörsägen. Har man läst bibeln vet man att den är full av motsägelsefulla budskap.

Annons

Ett starkt exempel: En av de tio budorden säger uttryckligen att man icke skall dräpa. Helt i motsatsen till detta finner man texter där gud bokstavligen beordrar Josua att döda inte bara alla män innanför Jerikos murar men också samtliga kvinnor och barn (oavsett ålder). Ej nog med detta, vartenda djur inom muren får smaka av svärden! Sanslöst och inget mindre än vanvettigt massmord som för tankarna till Hitler och Putin!

När troende vill göra gällande att gud är barmhärtig är det tydligen ett bruk av ordet barmhärtig som jag tidigare inte var bekant med. När religiösa personer hänvisar till vad de kallar ”det kristna budskapet” gör de det bekvämt för sig genom att blunda för de texter i bibeln som manar till mänskliga offer, slaveri, mord, ond bråd död, homofobi, kvinnohat, förstörelse med mera. Representanter för kyrkan oftast bortförklarar dessa bibliska hemskheter med påståenden om att vi människor saknar förmågan att förstå guds vägnar.

”Nu gör dagens kyrkliga människor mycket gott i samhället och det ska de ha all heder för. Kanske är det dags att kyrkan går över till enbart välgörenhet.”

Motfrågan är då: Vad är det då för mening att dokumentera sådant som ingen någonsin kommer att kunna förstå sig på? Det bäddar bara för konflikt istället för att vara enande och det måste även betyda att de som skrev texterna inte förstod vad de skrev. Texter som för övrigt skrevs av personer vars brist på kunskap fick dem att tro att Mellanöstern var hela världen, att jorden var platt samt befann sig i ett geocentriskt solsystem. Allt det föregående är knappast föredömligt för ett fromt levnadssätt.

Att många överger kyrkan troligtvis beror på att folk numera tröttnat på ett minst sagt ihåligt och ältat budskap som vuxit fram ur vissa välvalda delar av ett underlag som är allt annat än barmhärtig i sin helhet. Nu gör dagens kyrkliga människor mycket gott i samhället och det ska de ha all heder för. Kanske är det dags att kyrkan går över till enbart välgörenhet och släpper myten om en två tusen år gammal zombie som uppenbarligen inte hör några böner – annars hade Ukrainakriget tagit slut för länge sedan.

En skeptiker

Annons
Annons
Annons
Annons