Annons

Kajsa Kettil: Kajsa Kettil: Äntligen kan Gunnel, Gunborg och Gudrun äta lunchpizzan inomhus

Är du tonåring eller 20-plussare? Skippa halloweenfesten i år!
Kajsa KettilSkicka e-post
krönika • Publicerad 24 oktober 2020
Kajsa Kettil
Detta är en personligt skriven text i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
I april träffades Gunborg Andersson, Gunnel Murgård och Gudrun Andersson utomhus på coronasäkert avstånd. Nu kan de flytta in.
I april träffades Gunborg Andersson, Gunnel Murgård och Gudrun Andersson utomhus på coronasäkert avstånd. Nu kan de flytta in.Foto: Kajsa Kettil

Det gäller att hålla i häxhatten så här i halloweentider när nya rekommendationer svischar förbi. Eller snarare låta bli att ta på sig häxhatten överhuvudtaget, åtminstone om den är tänkt att bäras på en större tillställning.

I början av veckan gick först Region Uppsala ut med striktare förhållningsregler. Nu gäller det att vara extra noga med att hålla avstånd och undvika fysiska kontakter. Att de skärpta restriktionerna kom just nu är inte förvånande: kombinationen snabbt ökande smittspridning och student- och gymnasiefester under höstlovet vore inte lyckad.

Annons

Även Västra Götaland stramade upp sina allmänna råd i veckan, med uppmaningen att även symptomfria familjemedlemmar ska stanna hemma om en anhörig är sjuk i Covid-19.

De stora nyheterna kom dock i torsdags. Först meddelade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson och socialminister Lena Hallengren (S) att samma förhållningsregler gäller för hela befolkningen oavsett ålder. Några timmar senare var det återigen dags att samla ihop representanter från myndigheten och regeringen, denna gång för att berätta att publiktaket höjs till 300 personer. Från den 1 november blir det alltså tillåtet med uppemot 300 sittande besökare vid kultur- och idrottsevenemang, förutsatt att avstånd på minst en meter kan hållas. Samtidigt betonade statsminister Stefan Löfven (S) att det är slutfestat på trånga nattklubbar.

Utvecklingen är fullt rimlig. Men det betyder inte att det var fel att införa särskilda rekommendationer för 70-plussare för ett halvår sedan. Med facit i hand har alltför många äldre lidit av den ensamhet som isoleringen har lett till, men när beslutet togs fanns inte vetskapen om hur omfattande eller långvarig pandemin skulle bli. Nu ser experter och makthavare att vi kommer att få leva med detta under lång tid, om än med betydligt lägre smittspridning och dödlighet än under de första, kritiska coronamånaderna.

Vi är nog många som gläds med de seniorer som inte längre behöver sitta instängda i bostaden med höstregnet piskande mot fönsterrutorna. Det gick väl an under våren och sommaren, när fikastunder på altanen och promenader på banvallen bjöd in till umgänge både inom och över generationsgränser.

I april fick jag syn på en av dessa utomhusträffar. Det var väninnorna Gunborg Andersson, Gunnel Murgård och Gudrun Andersson som åt lunchpizza på behörigt avstånd på ett picknickbord vid Åsunden. Väninnorna lever ensamma och har länge träffats regelbundet. Det har de fortsatt med, berättade Gunborg under ett telefonsamtal kort efter att hon tagit del av beskedet att 70-plussare omfattas av samma riktlinjer som resten av befolkningen. Under de senaste månaderna har hon undvikit butiker, kollektivtrafik och trängsel i allmänhet. Familj och vänner har hon främst träffat utomhus, även om det har blivit lite mer inomhusumgänge ju längre inpå hösten vi har kommit. Nu berättar hon för UT om glädjen över att kunna ha ett socialt liv även under vinterhalvåret. ”Ett mycket bra beslut, det här. Nu får vi tänka själva. Man ska ju fortfarande vara försiktig och inte utsätta sig för smitta i onödan” säger hon.

Det är knappast henne Stefan Löfven syftade på när han talade om att det är slutfestat på trånga dansgolv. Som 90-plussare ser hon snarare fram emot besök på biblioteket, i butiker och med familj och vänner.

Det är med andra ord inte de äldre som ska stå tillbaka den här gången. Den här gången är det ungdomar och unga vuxna som får ta ett steg tillbaka.

Få kan ha undgått bilder och rapportering om hur många yngre har partat som om det vore Mallis 2002 och inte Sverige 2020. Och det handlar inte bara om Stureplan i Stockholm. Även ulricehamnare har svängt sina lurviga.

I samband med terminsstarten gick Tingsholmsrektorn Matthias Nordgren ut och varnade för stora insparksfester. Det gjorde han rätt i.

Men fester hölls ändå. Och alla som har insyn i hur det gick till på dessa tillställningar vet att de var långt från coronasäkra.

Annons

Fler borde göra som Nordgren. För det må numer vara tillåtet att samlas 300 personer med coronaavstånd, men det tål det att upprepas: detta är inte rätt tillfälle att dra ihop en massa folk och festa som om det inte fanns någon morgondag. För då gör det kanske inte det.

Annons
Annons
Annons
Annons