Annons

”Pjäsen handlade om sociala medier och vilka konsekvenser en dickpic kan få”

Lena Moritz, kultur- och fritidschef i Ulricehamns kommun, svarar och förtydligar i debatten kring några evenemang på Ätradalsskolan tidigare i höst.
insändare • Publicerad 8 november 2022
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”En viktig del i monologen är en så kallad ”dickpic” som får konsekvenser. Det är svåra ämnen och genom teater så kan man lyfta det på ett sätt som gör det begripligt för åskådarna”, skriver Lena Moritz i debatten kring evenemangen på Ätradalsskolan tidigare under hösten.
”En viktig del i monologen är en så kallad ”dickpic” som får konsekvenser. Det är svåra ämnen och genom teater så kan man lyfta det på ett sätt som gör det begripligt för åskådarna”, skriver Lena Moritz i debatten kring evenemangen på Ätradalsskolan tidigare under hösten.Foto: Naina Helén Jåma/TT

I torsdagens UT, den 3 november, var det åter en insändare från Pascal Andréasson. Han efterfrågar svar från kultursekreterare om varför de inbjuder föreläsare som sexualiserar sina föreläsningar och varför kommunens anställda uppmuntrar till intimitetslekar och delar ut kondomer till 13-åringar. Något han inte ansett sig fått svar på från tidigare svar av rektor på Ätradalsskolan. Som kultur- och fritidschef och ansvarig för både kulturen och ungas fritid ska jag försöka svara och förtydliga ytterligare.

Precis som Beleen Beleen Wisén Hansson påpekar så var det inte en föreläsare som var på skolan, utan det var en teaterpjäs, ”Snygg, snyggare, utbränd”. Kultur och fritid har ansvaret för skolkulturens programutbud och det sker i samarbete med skolorna genom skolkulturgruppen. Pjäsen är en monolog som framförs av en skådespelare kring ämnena psykisk ohälsa bland unga, kroppsfixering och sociala medier. Den är för elever i nionde klass. En viktig del i monologen är en så kallad ”dickpic” som får konsekvenser. Det är svåra ämnen och genom teater så kan man lyfta det på ett sätt som gör det begripligt för åskådarna. Det är också ett bra sätt att få en naturlig ingång till dialog kring ämnen som man kanske inte alltid vågar prata om med sina kompisar, i klassrummet och så vidare. Det är en av skolkulturens fördelar, genom en annan ingång så kan viktiga frågor belysas i skolan. En annan sak som kulturen gör är att öppna dörrar till andra världar. Inte nödvändigt att man måste gå in i dem, men det ger inblick och förståelse om andra människors världar.

”Pjäsen är en monolog som framförs av en skådespelare kring ämnena psykisk ohälsa bland unga, kroppsfixering och sociala medier. Den är för elever i nionde klass. En viktig del i monologen är en så kallad ”dick-pick” som får konsekvenser.”
Annons

Ungas fritid är ofta ute på skolorna i kommunen, då främst våra högstadier. På skolorna så rör sig fritidsledarna bland ungdomarna, pratar, håller i aktiviteter, hjälper till att skapa lugn och ro utanför klassrummen. På Ätradalsskolan körde fritidsledarna en samarbetsövning. Övningen går ut på att man får ta två lappar på vilket det står olika kroppsdelar; till exempel hand, knä, fot, men även rumpa eller mun. Eleverna har innan övningen börjar valt om det finns lappar som de vill ta bort. Någon klass valde bort några lappar, andra valde att ha kvar alla lappar. Man får sedan ta två lappar och så börjar övningen som går ut på att samla så många lappar som möjligt. Har man en lapp som det står hand på så lägger man sin hand på en annan persons hand. Lappen ska man ha kvar mellan de två händerna. På så sätt samlar klassen lappar. Genom denna övning så skapar man förutom mycket skratt även trygghet mellan klasskamrater, känsla av samhörighet då man gör något roligt ihop med mera. Detta och liknande övningar är något som ofta används för att skapa bra gruppdynamik. Fritidsledarna delade inte ut kondomer.

Slutligen vill jag bara tillägga att i de båda insändarna från Pascal Andréasson så ges en bild av RFSL som jag inte känner igen. Kultur och fritid har under flera år haft ett gott samarbete med RFSL Sjuhärad, särskilt under prideveckan. Kultur och fritid ser RFSL Sjuhärad som en seriös förening som lyfter viktiga frågor kring människors lika värde, vikten av att få älska den man vill, att vara stolt över den man är.

Lena Moritz

Kultur- och fritidschef, Ulricehamns kommun

Annons
Annons
Annons
Annons