Annons

Pascal Andréasson: ”Den RFSL-präglade sexundervisning som skolan driver skadar många unga”

Pascal Andréasson saknar svar på en del av sina frågor kring aktiviteterna på Ätradalsskolan och vänder sig mot förklaringen att dela ut kondomer till tonåringar minskar risken för övergrepp och sexuellt överförbara sjukdomar.
insändare • Publicerad 3 november 2022 • Uppdaterad 4 november 2022
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
RFSL driver ett alldeles för snävt perspektiv på sex helt frikopplat från kärlek, trohet och långsiktighet, skriver Pascal Andréasson i sitt svar.
RFSL driver ett alldeles för snävt perspektiv på sex helt frikopplat från kärlek, trohet och långsiktighet, skriver Pascal Andréasson i sitt svar.Foto: Fredrik Sandberg/TT

I ett debattinlägg i Ulricehamns Tidning den 18 oktober undrar jag varför kommunen uppmuntrar till intimitetslekar och delar ut kondomer till 13-åringar, vilket skedde på Ätradalsskolan. Samtidigt genomfördes en föreläsning där föreläsaren drog av sig tröja och byxor och fotograferade sitt könsorgan. Ätradalsskolans rektor Beleen Wisén Hansson skriver (UT 18/10) att hon ”inte uppfattat […]att det förekom något olämpligt” och inte heller har skolan ”fått några signaler om att någon deltagare upplevde aktiviteten som obehaglig”. Men detta är osant. Jag som förälder har för det som skett reagerat å mina barns vägar. Både i kommunikation till rektorer, till mentor och på ett föräldramöte där även andra föräldrar uttryckte bestörtning.

David Gardell (UT 25/10) vill göra mig till homofob, men detta handlar inte om hets mot homosexuella utan om ideologisk indoktrinering. Låt tänka att barnen kommer till skolan och Svenska Kyrkans flagga hänger i taket och barnen i matsalen förväntas sjunga morgonpsalm. Eller att en byst av Marx ställs i skolans entré som alla barn under en vecka måste buga sig inför. Alla former av religiös och politisk indoktrinering måste hållas borta från skolan!

”Jag som förälder har för det som skett reagerat å mina barns vägar. Både i kommunikation till rektorer, till mentor och på ett föräldramöte där även andra föräldrar uttryckte bestörtning.”
Annons

Jag tror inte att lärarna på Ätradalskolan skulle uppskatta om en extern aktör erbjöd intimitetslekar på deras studiedagar. Som pappa kräver jag att mina barn inte utsätts för lobbyverksamheter på sin arbetsplats. RFSL är en extern organisation med egen politisk agenda och en extrem sexual-liberala ideologi. De förespråkar sådant som legalisering av sexhandel och surrogatmödraskap och i pride-sammanhang är de positiva till BDSM, chemsex och prostitution. De driver ett alldeles för snävt perspektiv på sex helt frikopplat från kärlek, trohet och långsiktighet.

Mina många frågor om det som skett på Ätradalsskolan står kvar. Vad händer när en vuxen man på skolans plattform klär av sig sina kläder inför barn? Vad händer när vuxna säger åt barnen att röra vid varandra på intima sätt? Vad händer när en vuxen ger en kondom till ett barn och säger ”prova den här”? Hansson hävdar att kondomutdelning till 13-åringar, som del i skolans sexundervisning, bidrar till ökad jämställdhet, färre sexuella övergrepp, minskad homofobi och färre sexuellt överförbara infektioner. Men det finns ingen evidensbaserad forskning på det. Däremot visar evidens att tonårsflickor som är sexuellt aktiva löper dubbelt så stor risk att drabbas av depression jämfört med jämnåriga som är oskulder (Journal of Health Economics, 2008). Den och annan forskning visar att den RFSL-präglade sexundervisning som skolan driver skadar många unga.

Jag väntar också svar från Ulricehamns kommun och dess kultursekreterare om varför de inbjuder föreläsare som sexualiserar sina föreläsningar och varför kommunens anställda ska uppmuntra till intimitetslekar och dela ut kondomer till 13-åringar?

Pascal Andréasson

Annons
Annons
Annons
Annons