Annons

Varning: Här syns spår av algblomning – kommunen avråder från bad

Under onsdagsförmiddagen skickade Ulricehamns kommun ut en varning om att tecken på algblomning synts till i Åsunden. De råder nu till försiktighet när det gäller bad.
Ulricehamn • Publicerad 24 juli 2019 • Uppdaterad 26 juli 2019
Enligt Sara Bjerenius, miljöinspektör vid Ulricehamns kommun kan det ta ett par dagar innan de får svar på de prover som de tagit. FOTO: Sara Bjerenius/Ulricehamns kommun
Enligt Sara Bjerenius, miljöinspektör vid Ulricehamns kommun kan det ta ett par dagar innan de får svar på de prover som de tagit. FOTO: Sara Bjerenius/Ulricehamns kommun

Det var under tisdagen som förbipasserande uppmärksammade vad som först troddes vara ett läckage av något slag vid Åsundens båtplats.

Kommunens inspektör kunde dock konstatera att det troligen rör sig om algblomning och ett arbete med att ta prover för att utröna om algerna är giftiga eller ej har inletts.

Annons

– Initialt ser det ut som algblomning men vi kan inte säga med absolut säkerhet än. Vi har varit på Sturebadet och Prången och kan konstatera att de eventuella algerna inte har spridit sig dit iallafall, säger Sara Bjerenius, miljöinspektör.

Innan provsvaret kommit in till kommunen råder de allmänheten från att att ta det försiktigt. Särskild försiktighet ska vidtas när det gäller djur och små barn som bör hållas borta från vattnet och strandkanten vid platsen.

– Just nu är det ingen fara att bada vid badplatserna runt Åsunden men samtidigt är vädret perfekt för algblomning. Kommunen gör regelbundna tester av badvattnet så det är bra om man håller sig uppdaterade på den senaste informationen på kommunens hemsida, säger Sara Bjerenius.

Hon tillägger:

– Ser man att det ligger en stor hinna på vattenytan så undvik att bada där.

Lovisa HanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons