Annons

Ulricehamnskille en av 256 målsägande i åtal mot nätpedofilen i Norge

I dagarna åtalades en norsk 42-årig man för övergrepp mot totalt 256 barn. Några månader tidigare fick en ung ulricehamnare brev från den norska polisen där det stod att han förekom i utredningen. Själv kan han inte hitta tecken på att han har varit i kontakt med 42-åringen.
– Därför har jag inte brytt mig om detta. Det har inte påverkat mig, säger han till UT.
Ulricehamns kommun • Publicerad 2 maj 2019 • Uppdaterad 7 maj 2019
Den norska 42-åringen är frihetsberövad i väntan på rättegång sedan i januari. Enligt hans advokat ska han vara glad att han blev upptäckt. Bilden är en genrebild.
Den norska 42-åringen är frihetsberövad i väntan på rättegång sedan i januari. Enligt hans advokat ska han vara glad att han blev upptäckt. Bilden är en genrebild.Foto: Bertil Ericson/TT

I veckan har flera norska och svenska medier rapporterat om det omfattande åtalet mot den norska mannen som misstänks ha utsatt 256 barn för sexuella övergrepp över nätet. Mannen, boende norr om Oslo, greps i januari i år efter ett längre spaningsarbete efter att en av målsägandena anmält övergreppen till polisen i höstas.

Enligt åtalet ska mannen mellan januari 2014 tills att han greps av norsk polis i början av året, ha utsatt 256 pojkar och flickorna för sexuella övergrepp. Brottsoffren var i majoritet pojkar och när de blev utsatta var de mellan nio till 15 år gamla. Ett mindre antal av offren är från Sverige och Finland.

Annons

42-åringen använde sig av alias som ”Gangstaboy” och ”Stine H” för att få brottsoffren att utföra sexuella handlingar på sig själva. Hans tillvägagångssätt var att utge sig för att vara en några år äldre tjej än brottsoffret, inleda med att skicka bilder på den tjej han utgav sig för att vara, för att sedan med komplimanger och andra övertalningsmetoder fått brottsoffren att utföra sexuella handlingar på sig själva via videochatt. Det har skett i chattprogrammet Omegle där anonyma personer som vill skriva eller videochatta med varandra paras ihop slumpmässigt. 42-åringen har även använt sig av Skype i sina kontakter med barn.

42-åringen har erkänt övergreppen och mannens försvarare berättar att han är glad att han blivit påkommen då han nu får tala med psykolog om sina personliga problem. Detta enligt norska dagstidningen VG.

I januari fick killen från Ulricehamn, som är i övre tonåren, ett brev från norska polisen om att hans namn finns med i utredningen. I brevet står att läsa att hans namn dykt upp i en chattlogg som hittats i en av 42-åringens datorer samt att den svenska polisen varit behjälplig i att identifiera ulricehamnaren.

Men själv säger ulricehamnaren till UT att han gått igenom sina chattloggar i Skype och inte hittat en konversation med en person med alias ”Stine H”.

– Jag har gått igenom hela skiten och inte hittat någon med det namnet. Jag har inte använt Skype på flera år och när jag gjorde det så var det för att prata med vänner.

– Jag skulle aldrig skicka sådana bilder på mig själv och heller inte be om det från någon annan, tillägger han.

Tror du att polisen tagit fel?

– Vare sig de har gjort det eller inte så minns jag inte att jag har chattat med den här personen och därför har det inte påverkat mig. Jag har inte brytt mig om det.

Foto: Lovisa Hansson

Trots det står det klart att ulricehamnaren är en av 256 målsägande i åtalet. Det bekräftar killens målsägandebiträde Anette Holt Tønberg till UT.

– Ja, det är han. Jag representerar 90 målsägande och har deltagit under förhör med vissa medan andra har jag inte varit i kontakt med än. Samtliga kommer att få ett brev i dagarna om vad som kommer hända härnäst. Där får de målsägande chans att berätta om de vill göra anspråk på skadestånd eller ej, säger hon.

Annons

UT kontaktades av föräldern till ulricehamnskillen eftersom hen vill göra andra föräldrar medvetna om vad barn och unga kan utsättas för på nätet.

– Jag trodde att jag hade koll med numera så är jag av uppfattningen att det inte går. Jag tror inte längre att man som förälder kan ha full koll på vad ens barn gör på nätet.

Både föräldern och killen är kritiska till bristen på information från den norska polisen samt killens norska advokat. Bland annat har de velat ta del av polisens utredning som angår ulricehamnaren men inte fått gehör. De har bidragit till polisens arbete genom att skicka bilder på

– I brevet stod att jag skulle höra av mig till målsägandebiträdet som jag blivit tilldelad men jag kom inte fram. Och hon har inte hört av sig till mig, så jag vet inte ens om jag är en del av utredningen fortfarande, säger killen till UT.

Att killen är en del a utredningen har alltså bekräftats av målsägandebiträde Anette Holt Tønberg till UT.

Målet går upp i Nedre Romerike tingsrätt den 7 oktober. Maxstraff för brotten som 42-åringen misstänks för är 16 års fängelse.

Lovisa HanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons