Annons

Ulricehamnsföretaget Gsign sätter spelaren i förarsätet

Ulricehamn • Publicerad 27 december 2022
Niclas Lidberg Von Schantz och Pontus Johansson utgör basen i spelmöbeltillverkaren Gsign.
Niclas Lidberg Von Schantz och Pontus Johansson utgör basen i spelmöbeltillverkaren Gsign.Foto: Pernilla Rudenwall

Mitt i ett luftigt rum med högt i tak, upplysta av ett starkt lila ljus, sitter Niclas Lidberg von Schantz och Pontus Johansson. Vi befinner oss på huvudkontoret hos kontorsinredningsföretaget Götessons på Rönnåsens industriområde i Ulricehamn. Men vi är inte här för att prata kontorsmöbler. Eller, visst finns det en koppling, men samtidigt är ämnena långt ifrån varandra.

Det varma lila ljuset i rummet omfamnar oss istället och tar oss på en smått utomjordisk resa, rakt in i gamingens värld, där Niclas och Pontus just nu håller på att skapa sitt egna lilla rike, med möbler i fokus.

Annons

– Som gamer vet jag att utbudet av funktionella, bekväma och snygga möbler för gaming är otroligt dåligt.

Pontus Johansson, säljare, gamer och nu vd för Gsign.
Pontus Johansson, säljare, gamer och nu vd för Gsign.Foto: Pernilla Rudenwall

Pontus Johansson beskriver urtypen för en gamingstol som något som liknar en bilracingstol där du sitter som fastgjuten. Och de är ofta klädda i konstskinn som blir obehagligt och alldeles för varmt att sitta i timme efter timme.

– Med insikt i kontorsmiljöbranschen vet jag att där finns möbler som är hållbara – men de är ofta tråkiga att se på. Så då tänkte jag att då får jag väl skapa något själv.

Skateboardhjul för bästa rullprestanda och en tunn, nätliknade sittyta som är välventilerad. Varje detalj är väl genomtänkt i Gsigns gaming-stolar.
Skateboardhjul för bästa rullprestanda och en tunn, nätliknade sittyta som är välventilerad. Varje detalj är väl genomtänkt i Gsigns gaming-stolar.Foto: Pernilla Rudenwall

Med insikten om denna outforskade nisch inom möbelvärlden slog sig Pontus Johansson och Niclas Lidberg von Schantz ihop, i vad som närmast verkar vara en perfekt dynamisk duo.

– Pontus ringde mig och berättade vad han ville göra. Jag har aldrig tidigare varit med om att det funnits en sån outforskad marknad. Ingen pratar om ”gaming-rummet”, trots att det ser likadant ut från Kairo till Örebro. Så det vi ville göra var att ta ett helhetsgrepp kring det, berättar Niclas Lidberg von Schantz, varumärkesstrateg och tidigare ägare till Ulricehamnsföretaget IPM.

Här saknas innehåll

– Pontus är en fantastisk säljare, som kan sälja vad som helst. Det jag står för är att bygga varumärke, vilket handlar om att uppfylla visioner och drömmar och att skapa längtan. Pontus är också gamer, det är viktigt för trovärdigheten att vi står för det vi lovar, att detta riktar sig från gamers till gamers.

”Jag har aldrig tidigare varit med om att det funnits en sån outforskad marknad. Ingen pratar om ”gaming-rummet”, trots att det ser likadant ut från Kairo till Örebro.”
Niclas Lidberg von Schantz

Pontus och Niclas slipade på en presentation av en affärsidé och ett säljmöte senare med Götessons huvudägare Accent Equity, så var saken klar. Götessons design group gick in som delägare och grunden till företaget Gsign var lagd.

Och den grunden vilar på ett antal väl avvägda målbilder. De konstaterade tidigt att det aldrig går att köpa allt man behöver till gaming-rummet på ett och samma ställe. Det har de nu ändrat på.

Ergonomiskt riktiga möbler för gaming har också lyst med sin frånvaro.

– För bara ett par år sedan var det ingen som pratade om detta, konstaterar Pontus Johansson.

Annons

Kvalitet och design är ett tredje fokusområde.

– Det är bara slit och släng i den här genren och ingen har gjort det snyggt. De gaming-möbler föräldrarna köper till sina barn är också av tvivelaktigt ursprung rent etiskt. Det vi gör är att tillverka spårbara, cirkulära och kvalitetsmässigt mycket bättre möbler.

Ljudabsorbenterna som Gsign säljer är till 50 procent tillverkade av återvunnen PET.
Ljudabsorbenterna som Gsign säljer är till 50 procent tillverkade av återvunnen PET.Foto: Pernilla Rudenwall

I nuläget har Gsign två produktserier. Men filosofin är inte att kunderna ska drömma om det dyraste och köpa det billigaste.

– Meningen är inte att barn ska jämföra sig med varandra och döma varandra utifrån hur dyr utrustning man har. Det handlar snarare om att rikta sig till olika spelartyper, förklarar Pontus Johansson.

Den potentiella marknaden för företagets produkter är också växande, tror Niclas Lidberg von Schantz. För att anta det bara är unga som spelar är en redan nu felaktig bild, som kommer bli allt skevare med tiden, menar han

– I Facebooks barndom frågade man alltid om folk hade Facebook, nu är det en självklarhet. Och gaming är också ett socialt media, fast med lek och tävling inblandat. Därför växer gaming även bland äldre och kommer bli ett alltmer självklart inslag i livet för många fler framöver.

Hur har det gått så här långt då? Om man tolkar Niclas och Pontus rätt så kan nog inget annat än en raketstart beskriva den korta resa företaget gjort sen den officiella starten i juni 2022. Och för den utan inblick i gaming-världen är det nästan svårt att begripa vilket genomslag detta sociala nätverkande uppblandat med underhållning och förströelse har i många delar av samhället.

Hjärnan och hjärtat i Gsign. Niclas Lidberg von Schantz kunskaper om att bygga varumärke och Pontus Johanssons förståelse för gamingvärlden och stora erfarenhet som säljare gör dem till ett team som kompletterar varandra väl.
Hjärnan och hjärtat i Gsign. Niclas Lidberg von Schantz kunskaper om att bygga varumärke och Pontus Johanssons förståelse för gamingvärlden och stora erfarenhet som säljare gör dem till ett team som kompletterar varandra väl.Foto: Pernilla Rudenwall

Precis som när spelarna kommer samman i den virtuella världen, så förstår också Gsign att stora framgångar når man bara om man jobbar tillsammans. Därför ser företaget till att jobba tätt samman med dem som spelar. Men istället för att låta avlönade influerare trycka ut företagets budskap i sina kanaler, så har man skapat Gsign exclusive. En slags förening där företaget har knutit till sig en exklusiv skara spelare, några av landets mest kända så kallade streamare*, som deltar i träffar och event som Gsign arrangerar.

– De promotar oss och gör kul grejer som hjälper oss att växa. De gör detta för oss för att de tycker det är kul och och vill vara med på den här resan. Men det hjälper dem också att bygga sina egna varumärken, säger Niclas.

Gsign har även ett arkiv med ritningar på produkter som kan 3D-printas. Arkivet funkar som ett slags community, där folk kan lägga upp nya ritningar, handla av varandra och även söka andra gamers som kan hjälpa till och skriva ut produkterna.
Gsign har även ett arkiv med ritningar på produkter som kan 3D-printas. Arkivet funkar som ett slags community, där folk kan lägga upp nya ritningar, handla av varandra och även söka andra gamers som kan hjälpa till och skriva ut produkterna.Foto: Pernilla Rudenwall

Gsign har bland annat tillsammans med hotellkedjan Choice byggt upp tio stycken gamingrum på två hotell i Stockholm och Jönköping. Alltså specialinredda hotellrum, där uttråkade affärsresenärer räddas från hotelldöden genom att få tillgång till fullmatade spelstationer. Dessa rum presenterades genom ett event där man bjöd in några av sina Gsign exclusive-medlemmar till att streama från hotellrummen. Under tiden pågick en massa spex i bakgrunden, bland annat blev spelarna uppassade med room service.

Annons

– Vi hade 50 000 tittare under eventet. Och Gsign exclusive har blivit en succé. Under Dreamhack hade vi säkert 150 personer som sökte upp oss och ville vara med och det tickar nog in ett par förfrågningar om dagen på mejl, berättar Niclas.

Och det är inte bara gamers som hör av sig. 8 juni i år sjösatte Gsign sin webbplats och bara sedan dess har de hunnit levla rejält. Det är strömhopp med förfrågningar om samarbeten även från välkända varumärken som vill synas tillsammans med företaget. Jolt-colans överman som spelarnas dryck nummer ett, Nocco, är redan med på tåget. Det är också Elgiganten, som inom en snar framtid ska börja sälja företagets produkter på nätet.

Senast i raden att höra av sig är Space Stockholm, ett digitalt kulturhus mitt i huvudstaden. Bakom Space står Pop house entertainment group, som bland mycket annat har ABBA-museet, Swedish House Mafia och arvet efter Avicii under sitt paraply.

– De ringde oss och sa ”vi måste göra något tillsammans, för alla pratar om er”.

Och det får man nog säga är ett gott betyg för ett företag som i slutet av dagen trots allt jobbar med kontorsstolar, ljudabsorbenter och skrivbord.

* En streamare är en person som sänder direkt via sociala medier. Omfattningen har vuxit till att omfatta olika genrer, allt från att spela videospel och tips-och-trixvideor till inlägg om aktuella ämnen. (Wikipedia).

bild 1/9
Hjärnan och hjärtat i Gsign. Niclas Lidberg von Schantz kunskaper om att bygga varumärke och Pontus Johanssons förståelse för gamingvärlden och stora erfarenhet som säljare gör dem till ett team som kompletterar varandra väl.
Gsign har även ett arkiv med ritningar på produkter som kan 3D-printas. Arkivet funkar som ett slags community, där folk kan lägga upp nya ritningar, handla av varandra och även söka andra gamers som kan hjälpa till och skriva ut produkterna.
Skateboardhjul för bästa rullprestanda och en tunn, nätliknade sittyta som är välventilerad. Varje detalj är väl genomtänkt i Gsigns gaming-stolar.
Pontus Johansson, vd för Gsign.
Hjärnan och hjärtat i Gsign. Niclas Lidberg von Schantz kunskaper om att bygga varumärke och Pontus Johanssons förståelse för gamingvärlden och stora erfarenhet som säljare gör dem till ett team som kompletterar varandra väl.
Kvalitet och ergonomi är i fokus i Gsigns produkter. Och de säljer allt som behövs för det kompletta gaming-rummet. Något som knappt varit möjligt innan.
Ljudabsorbenterna som Gsign säljer är till 50 procent tillverkade av återvunnen PET.
Gamingens universum är så mycket större än bara spelandet. Kreativiteten flödar hos spelarna, vilket skapar en marknad även för många kringprodukter.
Hjärnan och hjärtat i Gsign. Niclas Lidberg von Schantz kunskaper om att bygga varumärke och Pontus Johanssons förståelse för gamingvärlden och stora erfarenhet som säljare gör dem till ett team som kompletterar varandra väl.
Pernilla RudenwallSkicka e-post
Jens AugustinssonSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons