Annons

Ulricehamnaren filmades när han högg offret med yxa

En ulricehamnare åtalas nu för ett uppmärksammat mord i Uddevalla. Enligt åtalet ska ulricehamnaren ha huggit ihjäl offret med en yxa samtidigt som han filmades av en annan gärningsman.
Ulricehamn • Publicerad 7 september 2018
Den mordåtalade ulricehamnaren har suttit i häktet i Uddevalla i över åtta månader i väntan på åtal. Arkivbild.
Den mordåtalade ulricehamnaren har suttit i häktet i Uddevalla i över åtta månader i väntan på åtal. Arkivbild.Foto: Måns Langhjelm / TT

Ulricehamnaren har medgett de faktiska omständigheterna men nekar till brott. Han har sagt att han har blivit tvingad att utföra handlingarna av tre andra män.

– Min klient har hamnat i en helt absurd situation, har hans försvarare Björn Hurtig sagt till Borås Tidning.

Annons

Det är totalt fem män som åtalas misstänkta för olika grad av delaktighet i det som hände.

Tre av dem misstänks först för att ha rånat det 36-årige offret i dennes bostad i Göteborg, där ulricehamnaren vid tillfället var inneboende. Männen tejpade för offrets mun och hotade med att ”sätta en sax i hans ben”. För att förmå 36-åringen att lämna ut sitt bankomatkort och kod så har de slagit offret i ansiktet och hällt kokande vatten på hans ben. Efter det har männen fört över pengar från offrets konto samt tagit ut lån i dennes namn.

De tre männen misstänks sedan för grov misshandel och människorov. De sägs enligt åtalet ha tvingat i offret alkohol och sömnmedel för att därefter föra bort honom till en kolonistuga i Göteborg. I stugan ska männen sedan ha misshandlat mannen grovt. Bland annat ska de ha slagit mannen i olika omgångar med slag, sparkar och tillhyggen.

Enligt åtalet påstår en av gärningsmännen att offret ska straffas för att han har antastat en person.

Ulricehamnaren har enligt åtalet inte varit delaktig i dessa händelser men sägs ha varit vittne och valt att följa med i bilen när de andra förde bort 36-åringen till kolonistugan som disponerades av den femte mannen.

Det är en av de tre männen som fört bort och misshandlat offret, en 20-åring från Göteborg, samt ulricehamnaren åtalas också för mord.

20-åringen från Göteborg ska enligt åtalet ha varit delaktig i transporten av offret från kolonistugan till ett skogsområde norr om Uddevalla. Där ska han ha valt ut en plats och sedan instruerat ulricehamnaren hur han ska utföra mordet. Därefter har 20-åringen filmat när mordet skedde.

Ulricehamnarens del i mordet sägs vara att han hjälpt till med transporten av offret, att han burit yxan och att han sedan utdelat slagen med yxan.

Som bevisning åberopar åklagaren bland mycket annat just en film från när mordet begås, protokoll från en fordonsundersökning och övervakningsfilmer.

Åklagaren Mats Sällström är nöjd med förundersökningen.

– Jag tycker att vi har fått en bra bild av vad som har hänt och de bakomliggande motiven.

Anders RosenbergSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons