Annons

Ulricehamn under lupp för universitetsstudenter

En grupp studenter från Stockholms universitet har fullt fokus på Ulricehamn den här veckan. Inom ramen för deras fältstudier granskas Ulricehamn vad gäller byggnation, stadsplanering och marknadsföring.
Ulricehamn • Publicerad 18 maj 2019 • Uppdaterad 20 maj 2019
Moa Pettersson, Frida Surell, Elin Fagerström och Dilara Maasoglu är några av studenterna från Stockholms universitet som ägnar veckan åt fältstudier i Ulricehamn.
Moa Pettersson, Frida Surell, Elin Fagerström och Dilara Maasoglu är några av studenterna från Stockholms universitet som ägnar veckan åt fältstudier i Ulricehamn.Foto: Christer Seldevall/UT

Det är cirka 25 studenter som den här veckan bytt sin studieort Stockholm mot fältstudier i Ulricehamn. Med några campingstugor som bas ägnar de dagarna åt att träffa företrädare för kommun och näringsliv. Men också åt exkursioner för att samla intryck.

– Det är inom ramen för våra fältstudier som vi intervjuar och gör observationer. Vi har fullt upp hela veckan, berättar Elin Fageström, en av studenterna.

Annons

UT träffar henne tillsammans med några av hennes studiekamrater på trappan till Rådhuset vid Stora torget i Ulricehamn. Dagens fältstudier är avklarade och kvartetten berättar om sina intryck så här långt.

– Det jag särskilt tänker på är att det är fint med vattnet så nära centrum. Det är en väldigt trevlig stadsmiljö, säger Moa Pettersson.

Så hur kommer det sig att studenterna är i just Ulricehamn för fältstudierna? Eget val eller på uppdrag inom ramen för utbildningen?

– Det var våra lärare som föreslog Ulricehamn, säger Frida Surell.

Studenterna har delat in sig i mindre grupper med olika teman för sina fältstudier. Moa Pettersson och Frida Surell ägnar sig åt samhällsplanering och har därför som exempel valt att studera planeringen av det framväxande bostadsområdet Tegelbruket i norra delen av Ulricehamn.

– Vi har bland annat träffar anställda vid planenheten för intervjuer. Tegelbruket är ett bra exempel på sånt som vi senare kanske kommer att jobba med, säger Moa Pettersson.

Elin Fagerström och Dilara Maasoglu har valt inriktningen Ulricehamn – Filmstaden, baserat på att kommunen använder sig av bland annat detta ämne i sin marknadsföring.

– Det är intressant, med tanke på att Ulricehamn är en liten stad. Att man kan marknadsföra sig utifrån de filminspelningar som gjorts här, säger Dilara Maasoglu.

Förutom intervjuer görs rundturer för att samla intryck.

– Jag är imponerad av hur man lyckas förena gammalt och nytt, både vad gäller byggnadsstilar och i övrigt. Jag tänker exempelvis på det fina torget med sin stenläggning, samtidigt som det händer mycket. Kommunen är inne i en expansiv fas med byggnation, vilket bland annat märks på de höghus vi har fått se i utkanten av stan, säger Moa Pettersson.

Annons

– Även jag har fastnat för den genuina miljö som jag upplever här i Ulricehamn. Det är intressant att se att man försöker ta tillvara sin historia. Jag tänker att det är en viktig del av stans identitet, säger Dilara Maasoglu.

Frida Surell är inne på samma spår:

– Här finns en mix av gammalt och nytt. Det är roligt att se. Många andra städer av Ulricehamns storlek har inte samma utveckling med befolkningstillväxt.

Elin Fagerström, Moa Pettersson, Frida Surell och Dilara Maasoglu är några av studenterna från Stockholms universitet som är i Ulricehamn den här veckan. ”Jag är imponerad över hur man lyckas förena gammalt och nytt”, säger Moa Pettersson.
Elin Fagerström, Moa Pettersson, Frida Surell och Dilara Maasoglu är några av studenterna från Stockholms universitet som är i Ulricehamn den här veckan. ”Jag är imponerad över hur man lyckas förena gammalt och nytt”, säger Moa Pettersson.Foto: Christer Seldevall/UT
Christer SeldevallSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons