Annons

Tre slåss om titeln på Företagarnas gala

Byggarvid, Fherms Dumper och JPK Byggställningar slåss om Företagarnas finaste pris, Årets företagare, när det delas ut på galadagen den 22 mars.
Ulricehamn • Publicerad 1 mars 2019 • Uppdaterad 9 mars 2019
Elisabeth Dahlgren, vd på Byggarvid, är en av de nominerade i klassen Årets företagare, när Företagarna delar ut på pris på Näringslivsgaladagen den 22 mars.
Elisabeth Dahlgren, vd på Byggarvid, är en av de nominerade i klassen Årets företagare, när Företagarna delar ut på pris på Näringslivsgaladagen den 22 mars.Foto: Arkivbild: Pernilla Rudenwall

Förra året firade Byggarvid 75-årsjubileum. Det gjorde man genom att bjuda personalen på en Barcelona-resa bland annat. Nu kan det snart bli dags att fira igen. Byggarvid är en av de nominerade i kategorin Årets företagare när Företagarna i Ulricehamn prisar sina medlemmar.

– Det är jättekul! Det är väldigt roligt att man blir uppmärksammad på det här sättet. Det är hela team Byggarvid som prisas och vi har verkligen jobbat hårt för att få ihop oss som grupp och då är det roligt att vi lyckas, säger Elisabeth Dahlgren, vd på Byggarvid.

Annons

Hon säger att det har stor betydelse för de 40 anställda, att det ger ännu mer vi-känsla, men att det också innebär att företaget syns mer.

– Vi jobbar nära våra kunder och våra medarbetare. Det är så vi vill att det ska vara.

Just nu har Byggarvid fullt upp. De bygger tillsammans med en kund i Stadsskogen, bygger ett 17-våningshus i Borås, säljer bostadsrätter i Mullsjö och projekterar med en kund i Göteborg för tredje gången. Dessutom är detaljplanen för Tegelbruket påbörjad, vilket innebär att de kommer att presentera sina planer för sina anställda snart. Det görs med en after work i den nu tomma Tegelbrukslokalen där även galadagen för Företagarna kommer att hållas i slutet av mars.

Hur firar ni om ni tar hem priset?

– Vi är ganska bra på att kalasa oavsett pris eller inte. Vi gillar att träffas och umgås, så fira kommer vi göra i vilket fall som helst.

Anneli och Patrik Karström äger JPK Byggställningar som är nominerat i klassen Årets företagare.
Anneli och Patrik Karström äger JPK Byggställningar som är nominerat i klassen Årets företagare.Foto: Arkivbild: Anette Westerlund

JPK Byggställningar flyttade in i sina nybyggda lokaler i Vist för lite drygt tre år sedan. Nu är de för små och Patrik Karström, vd på företaget, har köpt mark lite längre bort där ett nytt lager och kontorsutrymme ska byggas.

– Den här gången hoppas jag att jag har tagit till så att det räcker. Vi går från inomhusyta på 600 kvadratmeter till 1 500, och utomhus får vi en yta på 11 000 kvadratmeter, att jämföra med de 3 900 vi har nu, säger han.

Hans företagsidé är att tillhandahålla och bygga ställningar till byggföretag och privatpersoner. I takt med den hetta som råder inom byggbranschen har hans kundkrets vuxit och finns inom en tiomils radie.

Att de har fullt upp betyder bland annat att ny arbetskraft behövs. Det har inte varit lätt, särskilt inte att hitta utbildad personal. Det har han löst genom lärlingsplatser, bland annat.

Annons

– Det är svårt att hitta människor som är intresserade av att jobba i regn och rusk. Det kan vara jättekallt och det kan vara jättevarmt.

Om att bli nominerad till årets företagare säger han att det känns jättebra och att det är tack vare fantastiska medarbetare på hela företaget.

– Det är roligt att bli uppskattad.

Om du vinner, hur firar ni?

– Vi får väl hitta på något med de anställda. Utan dem blir det ju inget. Vi kommer att hitta på någonting.

Jan-Olof Fherm startade företaget 1972 och äger det tillsammans med sönerna Reine, Ronny och Jörgen. De är nominerade i klassen Årets Företagare. På bilden syns Jan-Olof och Reine.
Jan-Olof Fherm startade företaget 1972 och äger det tillsammans med sönerna Reine, Ronny och Jörgen. De är nominerade i klassen Årets Företagare. På bilden syns Jan-Olof och Reine.Foto: Privat

Det är snart 48 år sedan Jan-Olof Fherm startade företaget Jan-Olof Fherm dumper. Sedan dess har han åkt runt på olika vägbyggen med sina stora grävmaskiner, hjullastare och dumprar.

– Vi var en av de stora entreprenörerna när nya motorvägen byggdes för några år sedan, säger Jan-Olof Fherm.

Det är en diger erfarenhet av vägbyggen Jan-Olof Fherm och hans anställda har.

– Vi var med och byggde kärnkraftverket Ringhals, flygplatsen i Landvetter, tunneln genom Hallandsåsen och nu är vi i Skåne och bygger E22, säger han.

Annons

Idag har Fherms dumper 15 anställda. Förutom att köra stora maskiner på Sveriges stora vägbyggen säljer de även Färmartanken, en bränsletank som Jan-Olof Fherm tog fram efter att ha varit med och byggt vägen i Ljungskile, som lockade fram de så kallade trädkramarna.

– Trädkramarna hällde ut bränslet till maskinerna så jag tänkte att jag skulle tillverka en som de inte kunde komma åt. Resultatet blev Färmartanken som vi idag tillverkar i Polen och säljer här i Sverige. Det går riktigt bra, säger han.

Ett bekymmer är svårigheten att hitta förare som vill jobba på det sätt som entreprenörer på vägbyggen gör. Det blir ofta långa dagar och många timmar hemifrån.

– Hade vi haft förare som velat jobba så hade vi kunnat ha fler maskiner igång.

Vad säger du om att bli nominerad till Årets företagare?

– Jag vet inte vem det är som hittat på det här, men det är stora företag jag hamnat i samma grupp som, det är kul!

Anette WesterlundSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons