Annons

Tre rosor öppnar upp för sagostigens förtrollande värld

Taggkotten och mossprinsen är två djur som vanligtvis inte kamperar i skogen. Men de finns längs med förskolan Tre rosors nyöppnade sagostig.
Ulricehamn • Publicerad 8 maj 2020 • Uppdaterad 11 maj 2020
Konstnären Ann  Ahlbom Sundqvist skär grimman av den hästliknande gestalten i röd mosaik, som är ett av fantasidjuren längs med stigen. I bakgrunden syns konstkonsulten Britta Kleberg.
Konstnären Ann Ahlbom Sundqvist skär grimman av den hästliknande gestalten i röd mosaik, som är ett av fantasidjuren längs med stigen. I bakgrunden syns konstkonsulten Britta Kleberg.Foto: Pernilla Rudenwall

Den faluröda skylten signalerar tydligt vad som finns bakom dess port. Sagostigen. Där huserar såväl grisliknande figurer som fyrbenta mosaikgestalter. Vad de föreställer är upp till barnen att avgöra.

– Den röda tråden är sagans värld – vem kan man möta i sagoriket? Det ska barnen få brodera vidare med sin egen fantasi, säger den Älvsjöbaserade konstnären Ann Ahlbom Sundqvist, som står bakom konststycket.

En blå mosaikfågel ska göra de andra abstrakta figererna sällskap.
En blå mosaikfågel ska göra de andra abstrakta figererna sällskap.Foto: Pernilla Rudenwall
Annons

Projektet är en del av kommunens enprocentsvision, enligt vilken en procent av kostnaden för alla nybyggnationer ska gå till konst. Planerna för stigen inleddes redan när renoveringen av förskolan Tre rosor påbörjades under 2018.

Siv Åkesson, som är rektor för förskoleområde centrum, har varit med sedan projektets begynnelse och sakteligen sett stigen växa fram.

– Vi ville ha en utsmyckning utomhus som kunde knyta an till barnens fantasi.

Under onsdagen flyttade de abstrakta djuren in längs med stigen, som även består av en gångbro och en svampliknande paviljong, precis i lagom tid till att förskolan slog upp dörrarna för drygt två veckor sedan.

– Det känns jättekul och spännande att se dem här på plats. Jag tror barnen är väldigt förväntansfulla och det ska bli kul att se hur de möter djuren och stigen, säger Siv Åkesson.

Den faluröda skylten visar vägen för sagostigens förtrollande väg.
Den faluröda skylten visar vägen för sagostigens förtrollande väg.Foto: Pernilla Rudenwall

Konstnären Ann Ahlbom Sundqvist berättar att hon har jobbat mycket med olika typer av material och färger för att barnen ska kunna lära sig mer om dem. Den grisliknande varelsen har hon huggit i granit, medan den ekorrliknande mossprinsen är gjord av lera och sedan gjutits i brons.

– Jag kallar den för mossprinsen för att det ser ut som att den har en liten krona på huvudet, säger konstnären.

Hon har även sett till att fantasidjuren inte sträcker sig över en vuxen persons knähöjd, allt för att barnen ska kunna interagera med figurerna. Men hon är noga med att inte namnge dem mer än nödvändigt.

– Barnen får själva hitta på vad det är för varelser och döpa dem, säger hon och tillägger:

– Jag ska nog fortsätta att jobba med hittepå-djur, det har varit så roligt att göra dem.

Evelina SegerqvistSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons