Annons

Risk för fallande träd på grund av blåst och värme

Under onsdagen föll många träd och grenar, vilket orsakade en del trafikproblem. Orsaken kan vara det extrema vädret i kombination med blåst. Under fredagen ska det bli blåsigt igen.
Ulricehamn • Publicerad 9 augusti 2018 • Uppdaterad 10 augusti 2018
Arkivfoto. Bilden har inget direkt samband med artikeln.
Arkivfoto. Bilden har inget direkt samband med artikeln.

Det föll ett träd på väg 1700 vid Ica i Gällstad. Det föll också ett träd över vägen mellan Hössna och Liared. Utöver detta varnade Trafikverket för att träd eller grenar fallit på vägar på flera andra platser i Västra Götaland under onsdagen.

En orsak kan vara att det förekom kraftiga vindbyar under onsdagen. En annan orsak kan vara det varma och torra vädret.

Annons

Bland annat kan träd drabbas av något som kallas plötsligt grenfall.

Enligt Johan Östberg, docent i landskapsplanering vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp, har det kommit ovanligt många rapporter i år om plötsligt grenfall. Detta kan bero på det varma vädret, säger han till P4 Sjuhärad.

– När det är mycket varmt och torrt så pumpar rotsystemet upp mycket vatten samtidigt som det dunstar från bladen. På eftermiddagarna så ökar luftfuktigheten, speciellt efter lite regn, och då är risken att luftfuktigheten kring bladen blir så hög att det inte avdunstar något vatten längre. Teorin är att grenarna då blir tyngre och tyngre tills de knäcks, säger han till radion.

Under fredagen väntas det återigen blåsa en del och bli kraftiga vindbyar. Därför finns det anledning att vara lite extra försiktig om man är ute och kör på vägarna och se upp för träd eller grenar, enligt Anders Sjölund som är ekolog på Trafikverket.

– Risken är kanske lite större än normalt, säger han.

– Vi vet att träden är stressade av torkan och jag är rätt säker på att det blir lite mer instabilitet i systemet. Det är torrt i backen och rötterna mår inte bra. Det kan dessutom vara värre vid vägarna eftersom man har dränerat där, säger han.

Anders RosenbergSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons