Annons

Tama älgen Elliot har rymt från anläggning – ”Håll utkik efter en silvrig tjur”

En blåsig natt ställde till det för Eric Olofsson som driver en viltvårdsanläggning nära Kölingared. Deras största och tama älg, Elliot, lyckades nämligen smita ut efter att träd fallit över staketet.
Gölen/Kölingared • Publicerad 16 december 2019
Eric Olofsson med älgen Elliot som nu har rymt från viltvårdsanläggningen i Kölingared.
Eric Olofsson med älgen Elliot som nu har rymt från viltvårdsanläggningen i Kölingared.Foto: Privat

Det var under natten till söndagen som två träd blåste ner över stängslet till ett av Eric Olofssons älghägn. I hägnet gick två älgtjurar och den största av dem, Elliot, lyckades ta sig ut från viltvårdsanläggningen. Nu vädjar ägaren Eric Olofsson om hjälp från omgivningen.

– Vårt enda hopp är att folk ska se honom så att vi kan komma och bedöva honom och ta med honom hem. Elliot är absolut inte farlig men han är däremot orädd och van vid människor så man ska vara lite vaksam om man ser honom, säger Eric.

Annons

Han beskriver Elliot som en stor älgtjur, som dock har tappat sina horn.

– Elliot ser väldigt speciell ut eftersom han är helt silvrig. Han sticker ut, säger Eric.

Troligtvis befinner sig Elliot fortfarande i närområdet men om han fått korn på en ko som brunstat om så kan han ta sig långa sträckor på en dag.

– Har han slagit följe med en ko kan han redan vara fyra–fem mil bort.

Elliot sticker ut med sitt ljusa, silvriga utseende.
Elliot sticker ut med sitt ljusa, silvriga utseende.Foto: Privat

Viltanläggningen har haft Elliot i tre år och har även andra älgar, hjortar och vildsvin. Dels arbetar man med att avla fram bättre älgar till älgparker och djurparker – men också med träning av jakthundar.

– Hundar som har skadat sig under jakt kan få komma hit och träffa älgarna genom stängslet för att vänja sig i en trygg miljö så Elliot är väldigt van vid hundar.

Vad tror du om chanserna att hitta honom?

– Förhoppningsvis har vi tur den närmaste veckan och kan få syn på honom, sedan minskar chansen rejält. Turligt nog är jakten avslutad på vuxna djur för de allra flesta i området, säger Eric.

Fakta

Om du tror att du sett Elliot

• Var vaksam kring honom eftersom han är van vid människor och kan komma fram.

• Ring Eric Olofsson på tfn: 070-7958797.

Anna ClaessonSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons