Annons

Stina skadades svårt i Spanien – nu startas en insamling för att få hem henne

Deras syster Stina Sundin skadades svårt på semesterorten och nu kämpar syskonen Sundin med att få hem henne för vård i Sverige.
– Det viktigaste är att hon mår bra. Allt runt omkring är väldigt jobbigt men det betyder inte lika mycket, säger ulricehamnaren Robert Sundin.
Ulricehamn/Alicante • Publicerad 27 december 2018
31-åriga Stina Sundin är uppvuxen i Tvärred men studerar nu i Norge. Hon skadade sig allvarligt i Alicante i Spanien och nu gör syskonen Sundin allt för att hon ska få komma hem till Sverige för att vårdas här. Arkivbild.
31-åriga Stina Sundin är uppvuxen i Tvärred men studerar nu i Norge. Hon skadade sig allvarligt i Alicante i Spanien och nu gör syskonen Sundin allt för att hon ska få komma hem till Sverige för att vårdas här. Arkivbild.Foto: Petter Trens/BT

31-åriga Stina Sundin är uppvuxen i Tvärred men studierna har bland annat tagit henne till Nordnorge. I slutet av november var hon på en resa i Alicante då hon föll cirka nio meter och slog i huvudet. Hon har haft två hjärnblödningar och läkarna på General Hospital Alicante försatte Stina i medicinsk koma under den kritiska första perioden.

– De första dagarna var det inte klart om hon skulle klara sig eller inte. Det är en väldigt lättnad att hon börjar komma tillbaka nu. Det är det viktigaste, säger Robert Sundin, som bor i Ulricehamn och åkte till Spanien i början av december för att vara med sin syster.

Annons

Efter en lång tid i koma har Stina vaknat.

– Vi är sex syskon allt som allt och vi har bestämt att minst två ska vara med henne hela tiden. Men det är svårt med kommunikationen. Läkarna på sjukhuset kan sällan någon engelska så det har varit svårt för henne likväl som för oss syskon att prata med dem och få reda på vad som händer.

Stina Sundin. Foto: Privat
Stina Sundin. Foto: Privat

I dagarna fick de iallafall reda på att Stina bedöms vara i sådant skick att hon skulle kunna flyga hem för att vara närmare syskonen som bor runt Borås och Ulricehamn.

Men här har de stött på problem.

– Eftersom hon pluggar i Norge är hon även skriven där. Därför verkar det som att hon i så fall skulle flygas till Nordnorge för vård – men då är det nästan enklare för oss syskon att åka till Spanien för att hälsa på henne, säger Robert Sundin.

Samtidigt måste nu syskonen samla in pengar för att ens kunna bekosta ett ambulansflyg.

– Ja, det är Helfo (Norska motsvarigheten till Försäkringskassan reds amn.) som står för den akuta vården i Alicante. Men de kommer inte betala för transporten. Och Stina har inte någon privat försäkring som skulle stå för kostnaderna för flyget.

Stinas fem syskon har nu startat en insamling på sociala medier för att samla in pengar. Enligt Robert Sundin kan det kosta runt 230 000 kronor att transportera henne till Sverige.

– Men då ingick inte transport till och från sjukhuset så det kan bli ännu mer pengar.

Han tillägger:

– Vi tror ju verkligen inte att folk ska skänka så mycket pengar men än så länge verkar insamlingen flyta på bra och folk har varit väldigt stöttande.

Lovisa HanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons