Annons

Skydda personalen i omsorgen

I många år har vi hört orden att ingen ska behöva dö på jobbet. Att skriva under på det är inte svårt. Men något har hänt. När nu Kommunals medlemmar är i riskzonen för att smittas av covid-19, var är nollvisionen då, undrar skribenterna.
Debatt • Publicerad 26 maj 2020
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vi tycker inte det är rimligt att Kommunals medlemmar, till största del kvinnor i omsorgen, ska behöva hävda sin rätt till skydd ifrån ett potentiellt dödligt virus, skriver fackliga företrädare.
Vi tycker inte det är rimligt att Kommunals medlemmar, till största del kvinnor i omsorgen, ska behöva hävda sin rätt till skydd ifrån ett potentiellt dödligt virus, skriver fackliga företrädare.Foto: Johan Nilsson/TT

Vi är mitt i en krissituation som vi inte hade kunnat förutse för några månader sedan. Samhället har ställt om. Vi följer råden från våra myndigheter och gör vårt bästa för att inte bidra till smittspridning.

Kommunals medlemmars vardag i Bollebygd, Borås, Svenljunga, Tranemo och Ulricehamn har också förändrats. Många går till jobbet med en känsla av oro. Oro över att kanske vara smittbärare utan symptom, över att smittas på jobbet, över tillgången till skyddsutrustning eller över att inte få lov att skydda sig på det sätt som vi just nu vet är det bästa sättet.

”Kommunals medlemmar riskerar liv och hälsa genom att gå till jobbet.”
Annons

I många år har vi hört orden att ingen ska behöva dö på jobbet och att man jobbar efter en nollvision mot dödsolyckor på arbetsplatsen. Att skriva under på det är inte svårt. Men något har hänt. När nu Kommunals medlemmar, till största delen kvinnor, är i riskzonen för att smittas av det lömska covid-19, som vi från fall till fall inte vet hur farligt det är, var är nollvisionen då?

Det här gör coronapandemin till en tydlig jämställdhetsfråga. Vi tycker inte det är rimligt att Kommunals medlemmar, till största del kvinnor i omsorgen, ska behöva hävda sin rätt till skydd ifrån ett potentiellt dödligt virus. Att man på vissa håll i landet till och med ska bli hotad om uppsägning och arbetsvägran för att man tar ansvar för att skydda sig själv när arbetsgivaren inte tillhandahåller rätt skyddsutrustning. När vi nås av nyheten att Arbetsmiljöverket mörkar expertutlåtanden som visar på vikten av skyddsutrustning – då faller allt.

Vi har haft en tilltro till att allas arbetsmiljö är lika viktig och att våra expertmyndigheter gör bedömningar som skyddar den som arbetar oavsett om man är kvinna eller man och oavsett i vilket yrke man arbetar. Men var är skyddet nu? Sveriges kommuner och regioner behöver bara lobba lite hos Arbetsmiljöverket – så är helt plötsligt skyddsutrustning i de kvinnodominerade virusutsatta verksamheterna inte så viktigt längre. Det är en av våra största myndighetsskandaler, men det stannar inte där. Det har kommit till den punkten då bristen på jämställdhet utgör en akut fara för liv och hälsa. Både för dem som jobbar och de som får vård.

Vi tycker att det är skamligt att det har gått så långt. Kommunals medlemmar riskerar liv och hälsa genom att gå till jobbet. Nu vill vi se konkret handling från hela samhället, arbetsgivare, myndigheter och politiker. Det är dags att visa att ni hör vad vi säger. Se till att skydda personal i omsorgen och i förlängningen de som vårdas. Inget är viktigare just nu.

Anna Ross Leü, ordförande, Kommunal Borås-Bollebygd

Marie Törnqvist, ordförande, Kommunal Ulricehamn-Kind

Jenni Moverare, ordförande, Kommunal Vänerväst

Annons
Annons
Annons
Annons