Annons

Skolan får miljoner för jämlikhet

Regeringen vill öka jämlikheten i den svenska skolan och ger därför pengar till kommunerna. För Ulricehamns del innebär det 8,9 miljoner kronor.
Ulricehamn • Publicerad 29 augusti 2018
Arkivfoto. Eleverna på bilden har inget direkt samband med artikeln.
Arkivfoto. Eleverna på bilden har inget direkt samband med artikeln.Foto: Hossein Salmanzadeh / TT

Regeringen vill att staten tar mer ansvar för finansieringen av skolan, bland annat för att kunna öka likvärdigheten och därmed kunskapsresultaten.

Därför har man inlett en satsning på jämlikhet i skolan. I år, det första året, fördelas 1 miljard kronor. Fullt utbyggd, år 2020, innebär satsningen att sex miljarder kronor fördelas.

Annons

Pengarna fördelas efter behov. De kommuner som anses ha mest problem med ojämlikhet får alltså mest pengar.

Ulricehamns kommun får 8,9 miljoner kronor, vilket sett till antal elever är någonstans i mitten i Västra Götaland.

Bland de kommuner som får mest pengar i Västra Götaland i förhållande till antal elever finns Svenljunga och Tranemo. Bland de som får minst återfinns bland annat Bollebygd.

Gustav Fridolin är utbildningsminster:

– Staten tar nu ett större ansvar för skolans likvärdighet, med mer resurser till alla men allra mest till de skolor som behöver det mest. Samtidigt ställer vi krav på att kommuner och friskolor inte skär i skolan, pengarna ska nå fram till klassrummet och eleverna får mer tid med sina lärare, säger han i ett pressmeddelande från regeringskansliet om bidraget.

Anders RosenbergSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons