Annons

Christer Seldevall: I det här landet gillar vi olika – om de tycker som vi

Det händer att Andreas Norlén ber då han är på jobbet. Han blev med stor entusiasm omvald till talman i riksdagen. För trossyskonet Julia Kronlid blev bemötandet ett annat.
Christer SeldevallSkicka e-post
Publicerad 11 oktober 2022 • Uppdaterad 12 oktober 2022
Christer Seldevall
Detta är en personligt skriven text i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Begreppet ”vi gillar olika” har kommit att bli något av en trosbekännelse i ett sekulärt Sverige.
Begreppet ”vi gillar olika” har kommit att bli något av en trosbekännelse i ett sekulärt Sverige.Foto: Christer Seldevall

Varje söndag går hundratals människor i Ulricehamn med omnejd till kyrkan för att fira mässa eller gudstjänst. Som en del av ceremonin ingår trosbekännelsen. Inledningen lyder: ”Vi tror på Gud Fader allsmäktig, himlens och jordens skapare”.

Jag tänker på detta med anledning av den hårda kritiken mot valet av Julia Kronlid (SD) till uppdraget som andre vice talman i riksdagen. Hon har tidigare berättat om sin uppväxt i en småländsk frikyrkoförsamling. Hon har varit öppen med att hon är troende kristen. Hon har motionerat i abortfrågan.

Annons

I samband med valet av henne så möttes hon av hård kritik, gränsande till personangrepp. ”Aggressiv abortmotståndare och kreationist”, var justitieministerns omdöme. Han var inte ensam i sin kritik.

Vid riksmötets öppnande såg sig kung Carl XVI Gustaf kallad att uppmana de folkvalda att bidra till ett samtal "präglat av grundläggande respekt och hänsyn till varandra". Det var de folkvalda riksdagsledamöterna han vände sig till.

Begreppet ”vi gillar olika” har kommit att bli något av en trosbekännelse i ett sekulärt Sverige. Att gilla olika ses som ett tecken på att man är en fin människa. Den som gillar olika tycker det är bra med mångfald. Den som gillar olika är inte rasist. Den som gillar olika kan förvänta sig respekt av andra. För det är fint att gilla olika.

”Det kan handla om att lyfta synen på liv och död, om uppfattningen om det mänskliga fostrets ställning.”
Ur artikeln

Som andra kristna står Julia Kronlid fast i sin tro att det är Gud som skapat himmel och jord. Det hör till saken att en kollega till henne, Andreas Norlén (M), också är troende kristen. Han omvaldes med brett stöd till talman utifrån det förtroende som han byggt upp under sin tidigare gärning. Han kritiseras inte för sin kristna tro.

Vi gillar olika. Den som gillar olika tycker det är bra med mångfald.

Synen på abort är politisk men handlar också om värderingar. Att diskutera abort innebär inte per automatik att man är emot abort. Det kan handla om att lyfta synen på liv och död, om uppfattningen om det mänskliga fostrets ställning. Utifrån detta bör de som av någon anledning ser abort som ett alternativ få det stöd de kan behöva, då abort sällan är ett enkelt beslut.

Möjligheten till fosterdiagnostik är en rättighet som erbjuds blivande föräldrar. Det kan ge information om det är en pojke eller flicka, samt om fostrets eventuella kromosomavvikelser. I det fall kromosomavvikelser konstateras kan föräldrar välja att abortera. Ett erbjudande som merparten av dem som får ett sådant besked antar. För flertalet säkerligen ingen enkelt beslut. Den som efter moget övervägande tar ett beslut förtjänar stöd.

Vi gillar olika. Den som gillar olika tycker det är bra med mångfald.

I kyrkan bekänner kristna sin kristna tro. Sin tro på en Gud som har skapat livets outsägliga mångfald och skönhet. En Gud som skapat människor, så lika men ändå med oändlig variation.

Dagens tema: Hösten är här och en dag som denna är det motiverat att uppmana er som ännu inte gjort det, att ta steget och komma ut mer i skog och mark. Bra för både kropp och själ.

Veckans citat: ”Skeppet med sina passagerare är ett mikrokosmos av vår västliga bubbla på väg mot (...) en moralisk och klimatmässig katastrof”. (Nina Solomon, i Fokus, om nya filmen Triangle of Sadness)

Annons
Annons
Annons
Annons