Annons

Så sammanfattar polisen årets Uport

Varje år utvärderar polisen vad de ska lägga sina resurser på under Uport. I år handlade kommenderingen om att skapa trygghet inne på festivalområdet och förhindra bland annat kränkningar och stölder. En bonus blev att Sjöpolisen anslöt och kunde hålla ett vakande öga över Åsunden.
Ulricehamn • Publicerad 6 augusti 2018 • Uppdaterad 7 augusti 2018
Foto: Pernilla Rudenwall

När ulricehamnspolisen Stefan Andersson sammanfattar årets upplaga av Uport vill han främst lyfta fram samarbetet mellan polisen, volontärer, arrangörer och vaktbolag.

– Allt fungerade utmärkt i år. Sedan är det tråkigt att vi fick in anmälningar om sexuella ofredande och att det var en del fylla, säger han.

Annons

På eller i anslutning till festivalområdet omhändertogs sju stycken personer med stöd av lagen om berusade personer, LOB. De transporterades sedan till arresten i Borås för tillnyktring. En av dessa personer var minderårig.

– Sedan var det sex personer som vi avvisade eller avlägsnade från området för att de inte kunde bete sig. Vi ger alltid alla en chans att förbättra sitt beteende efter att de blivit tillsagda – men gör de inte de så kan vi med stöd av lagen se till att de lämnar området, säger Stefan Andersson.

Nytt för i år var även att Sjöpolisen, som utgår från Göteborg, bidrog med resurser i form av en ribbåt och personal som kunde se till att båtfolket på Åsunden höll sig nyktra.

De jobbade från halv sex på lördagskvällen till strax innan midnatt. Totalt gjorde de elva stycken nykterhetskontroller varav tre stycken var positiva. Men det vara bara två av de som blåste positivt där alkoholkoncentrationen översteg den lagliga gränsen på 0,2 promille.

Allt som allt är Stefan Andersson nöjd med att Sjöpolisen hade möjlighet att ansluta till Uports festivalområde.

– Jag har bara fått in positiv respons och har inte hört att någon skulle vara kritisk för att vi lagt resurser på fel saker. Det finns alltid saker som vi skulle kunna prioritera men vi måste göra ett urval. Och det var inte så att vi tog från vår egen polisresurs för att utföra nykterhetskontrollerna på sjön utan det var en bonus.

Vad var era prio-områden i år?

– Det var att skapa trygghet på festivalområdet och förhindra att kränkningar begås. Vi prioriterade att motverka stölder och att inte minderåriga skulle då tag på och dricka alkohol.

Lovisa HanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons