Annons

S drog sig ur trepartisamtal – NU söker nya allianser

I torsdags sprack samtalen mellan Centerpartiet, Nya Ulricehamn och Socialdemokraterna.
– Det kändes som vi var överens men efter att vi diskuterat fördelningen av posterna drog sig Socialdemokraterna ur, säger Mikael Levander i NU.
Ulricehamn • Publicerad 15 oktober 2018 • Uppdaterad 16 oktober 2018
Mattias Josefsson och hans parti Socialdemokraterna har lämnat samtalen med Nya Ulricehamn och Centerpartiet om styret av Ulricehamn.
Mattias Josefsson och hans parti Socialdemokraterna har lämnat samtalen med Nya Ulricehamn och Centerpartiet om styret av Ulricehamn.Foto: Pernilla Rudenwall

– Vi har haft samtal med Centern och Nya Ulricehamn. Det har varit ganska intensiva samtal, säger Mattias Josefsson (S).

Men på torsdagen avslutades alltså dessa.

Annons

– Då meddelade vi att vi inte vill gå vidare, säger Mattias Josefsson.

Enligt Mattias Josefsson drog sig Socialdemokraterna ur eftersom man bedömde att det aktuella trepartisamarbetet inte skulle hålla i längden.

– Vi gjorde en bedömning att det inte hade blivit en stabil majoritet över hela mandatperioden.

Han vill inte ange om det stöp på någon enskild fråga utan säger att det var en samlad bedömning som fällde avgörandet.

Nya Ulricehamn har delvis en annan beskrivning av situationen.

Partierna har träffats för samtal under söndag, måndag och tisdag förra veckan. De hittade kompromisslösningar i de frågor där de inte var överens, enligt Mikael Levander.

– Vi tycker inte det är lämpligt att samma personer som hade posterna som kommunalråd och biträdande kommunalråd före valet sitter på de stolarna igen eftersom som vi vill ha förändring av kommunens politik. Vi vill fördela posterna utifrån något annat än partiernas storlek, säger Mikael Levander.

Nu har Nya Ulricehamns samtal med först Moderaterna och sedan Socialdemokraterna och Centerpartiet havererat. Trots det säger Mikael Levander att partiet under måndagskvällen skulle genomföra samtal med något parti och beroende på resultatet av det samtalet kan det blir så att NU kallar till presskonferens under tisdagseftermiddagen.

På torsdag möts det nya fullmäktige för första gången. Mattias Josefsson tror det är osannolikt att någon lösning är klar till dess. Men han är inte orolig för att frågan kommer ta orimligt lång tid att lösa.

– Det kan ta en stund men vi ska lösa detta, det är jag helt övertygad om.

Anders RosenbergSkicka e-post
Carina CarlzonSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons