Ulricehamn

Risk för stora regnmängder i helgen – så skyddar du dig från vattenskador

Ulricehamns kommun
Söndagen väntas bjuda på stora regnmängder, vilket kan orsaka stora problem för husägare. Arkivbild.
Foto: Lars-Åke Green
Söndagen väntas bjuda på stora regnmängder, vilket kan orsaka stora problem för husägare. Arkivbild.

Precis lagom tills stormen Ciara dragit över Sjuhärad väntar nästa stora regnoväder. Till helgen kan det falla så mycket som 40 millimeter regn över Ulricehamn.

– Det finns all anledning för ulricehamnarna att se över riskerna för eventuella vattenskador, säger Anders Lindhjem, skadeförebyggare på Länsförsäkringar Älvsborg.

Förra söndagens stormbyar förde med sig en hel del nederbörd över Ulricehamn. Under tolv timmar föll hela 28 millimeter över stan och prognosen för morgondagen ser inte bättre ut. Enligt SMHI väntar uppemot 30 millimeter under söndagen.

Några av dem som fick smaka på efterdyningarna av stormen Ciara var familjen Fransson Staaf i Timmele. När Niklas Staaf skulle kila ned i källaren och fixa tvätten i söndags fick han sig en rejäl överraskning.

– När han klev in i pannrummet sa det bara pluffs, säger sambon Sandra Fransson.

Bäcken på parets tomt var roten till översvämningen. Det höga vattenflödet gav upphov till ett tryck som gick upp i ett närliggande dräneringsrör i anslutning till källaren.

– Det bara bubblade upp vatten i kaskadmängder, säger Sandra Fransson.

För att minska risken att hamna i samma situation som paret Fransson Staaf bör man inför söndagens regnoväder se över förutsättningarna för vattnet att rinna undan på sin tomt. Det menar skadeförebyggaren Anders Lindhjem på Länsförsäkringar Älvsborg som nu vill varna husägare för just vattenskador. Han hävdar att risken att drabbas är extra stor efter den milda och regniga vintern.

– Det här regnet som är på väg kommer vid en tidpunkt då vi har haft mycket väta. Marken är redan mättad och kan inte svälja mycket mer nederbörd.

Enligt Anders Lindhjem finns två typer av översvämningsskador som vanligtvis drabbar villaägare. Antingen tar sig vattnet in via en ventil, dörrar eller fönster, eller så uppstår så kallade baktrycksskador. Det inträffar ofta i källare och orsakas av baktryck i avloppssystemet.

– Baktrycksskadorna är vanligare än vad folk tror. Sen kan det bero på hur man bor. Bor man på en höjd är risken mindre än om man bor på platt yta eller längst ned, så det kan skilja sig nämnvärt för just ulricehamnare.

Är man en av dem som redan har drabbats bör man sätta säkerheten först, menar Lindhjem. Bryt strömmen och försök att avleda vattnet så gott det går. Om översvämningen är så pass omfattande att den inta går att hantera på egen hand bör man kontakta räddningstjänsten.

För Sandras och Niklas del gick det aldrig riktigt så långt. Men trots att vattnet som hade läckt in i källaren inte var djupare än fem centimeter på sina ställen, skapade översvämningen problem för paret som fick svabba vatten i ett par timmar på söndagskvällen.

– Nu är det torrt igen, men vi kommer antagligen behöva bila upp golvet och lägga nytt flytspackel, säger Sandra Fransson.

Inför helgens ruskväder tätar de tröskeln till källardörren med handdukar och planerar att tillfälligt sätta igen dräneringsröret som gav upphov till förra veckans blöta överraskning. Förhoppningsvis slipper de en repris den här gången.

– Vi har bott här i nio år och aldrig upplevt att det har läckt in vatten på liknande sätt, men nu är vi förberedda i alla fall.

Fakta

Checklista för att skydda huset inför skyfallet

• Kontrollera att eventuella dagvattenbrunnar inte är igensatta.

• Rensa hängrännor på stuprör från löv och annat slam.

• Kolla av tak, plåtar och takpannor så att de sitter där de ska.

• Täta ventiler och andra öppningar där vatten eventuellt kan läcka in.

• Plocka undan möbler och dylikt som befinner sig i farozonen och placera dem högre upp.

• Om vatten sipprar upp ur golvbrunnarna kan man försöka bromsa det genom att trycka en filt eller handduk i brunnen och ställa något tungt (minst tio kilo) ovanpå för att hålla det i schack.

Källa: Anders Lindhjem, skadeförebyggare på Länsförsäkringar Älvsborg

Visa mer...

Fakta

Helgens väderlek

• Lördagen bjuder på upp till 10 millimeter nederbörd med risk för snöblandat regn, tidvis uppehåll.

• På söndag väntas ihållande regn från morgon till kväll och det kan komma så mycket som 30 millimeter under dagen.

Källa: SMHI

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ulricehamns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.