Annons

Rekordtidiga uppmaningen: Länsstyrelsen – ”Alla måste hushålla med vattnet”

Under torsdagen gick Länsstyrelsen i Västra Götaland ut med en uppmaning till alla hushåll om att vara sparsam med vatten.
Ulricehamn/Tranemo • Publicerad 2 maj 2019
Att diska under rinnande vatten är något som avråds från när grundvattennivåerna nu är ovanligt låga för säsongen. Arkivbild.
Att diska under rinnande vatten är något som avråds från när grundvattennivåerna nu är ovanligt låga för säsongen. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Den ovanligt torra sommaren i fjol följs av en ovanligt torr vår/försommar i år. Men oron att vattenläget i Västra Götaland kan bli värre än förra året. Under torsdagen gick Länsstyrelsen ut med ett pressmeddelande om att vattennivåerna om bara ett par veckor kan bli lika allvarliga som i juli 2018.

– Nu behöver alla bidra till att hushålla med vatten. Alla som tar ytvatten ska vara extra uppmärksamma på vilken påverkan uttaget har på omgivningen och bedöma om fortsatt uttag är lämpligt, säger Tor Segerbo, chef för enheten för vattenärenden på Länsstyrelsen Västra Götaland, i pressmeddelandet.

Det är de små vattendragen som är de mest sårbara och eftersom de reagerar snabbast på vattenuttag. Enligt Länsstyrelsen brukar grävda och bergborrade brunnar finnas i små grundvattenmagasin och är alltså också i riskzonen.

Lovisa HanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons