Annons

Stor skogsbrand söder om Marbäck: "Hade kunnat sluta betydligt värre"

Det var svårt att hitta och området var otillgängligt. Men sent på torsdagskvällen var skogsbranden i Marbäck släckt.
Marbäck • Publicerad 9 augusti 2018 • Uppdaterad 10 augusti 2018
Ett stort kallhygge söder om Marbäck vid Yttre Sandslätt började under torsdagen att brinna.
Ett stort kallhygge söder om Marbäck vid Yttre Sandslätt började under torsdagen att brinna.Foto: David Skarland/DAVID-S FOTO

– Vi hade tur och kom åt den i rätt tid. Det var väldigt nära att den gick in i ungskog och den var svår att lokalisera. När vi väl hittade den och kom igång gick det bra, säger Niklas Ignell, inre befäl på Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund (Särf).

Så det kunde slutat värre?

Annons

– Det hade kunnat sluta betydligt värre. Hade det varit varmt och blåsigt som häromdagen hade det kunnat sluta betydligt värre, säger han.

Strax innan fyra på eftermiddagen kom de första samtalen om branden.

– Vi fick in flera samtal från privatpersoner som åkte båt på Åsunden som hade sett rök och larmade. Det gjorde att det var lite svårt för oss att lokalisera exakt var branden fanns, säger Joakim Mattsson som är brandingenjör vid Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund.

Det var en yta på cirka 200 gånger 300 meter på ett kalhygge cirka en kilometer från väg 157 som brann. När räddningstjänsten väl hade lokaliserat branden satta man in relativt mycket resurser. Flera styrkor turades om att arbeta i det svårtillgängliga området. Brandmän från Ulricehamn, Vegby, Borås och Dalstorp deltog i insatsen.

Bland annat försökte man alltså förhindra att branden spred sig till närliggande ungskog.

– Men jag kan säga att utgångsläget är bättre än igår (läs: onsdag) eftersom det inte blåser lika mycket i dag, sa Joakim Mattson under torsdagseftermiddagen.

När UT pratade med brandingenjör Pontus Studahl vid halvsextiden på eftermiddagen hade man branden under kontroll.

– Men vi kommer nog behöva vara kvar några timmar till innan branden är släckt är bedömningen. Det brinner i ett svårtillgängligt område, sa han då.

Räddningstjänsten hade sedan personal på plats under natten fram till fem på morgonen för att arbeta med eftersläckning och bevakning.

– Vi hade bevakning där till klockan fem på morgonen. Nu är det helt lugnt på platsen, vi fick hjälp av lite regn, sa Niklas Ignell till UT på fredagsmorgonen.

Lovisa HanssonSkicka e-post
Petra LindveSkicka e-post
Anders RosenbergSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons