Annons

Strängsered: Varg fångades på Rastas övervakningskamera

Tidigt på söndagsmorgonen såg Rastas personal vad de tror var en varg stryka runt kring restaurangen.
– Det är dubbla känslor. Lite kul att se en varg i verkliga livet men också oro för att tamdjur kan bli skadade, säger John-Henrik Ekenberg.
Strängsered • Publicerad 6 mars 2019 • Uppdaterad 7 mars 2019

Det var vid halv sju-tiden under söndagen som Rasta-medarbetaren John-Henrik Ekenberg såg en varg komma ut från skogsbrynet och gå mot väg 40.

– Den var stor och helvit. Jag och mina kollegor sprang ut för att försöka få en bild på vargen men hann inte. Den var så klart väldigt skygg av sig och sprang bort mot den gamla vägen mot Gullered och Liared, säger han.

Annons

Eftersom det var så tidigt på morgonen hade inte restaurangen öppnat än och det fanns inga privatpersoner i området. Men John-Henrik Ekenberg oroar sig för de som har tamdjur om det finns en varg i området.

– När jag såg vargen var det två tankar som slog mig. Både att det är lite kul att se en varg i verkliga livet men också att jag oroar mig för om andra djur kan skadas. Det är alltid den här diskussionen som uppstår när någon sett en varg men om några tamdjur blir rivna är inte det kul.

John-Henrik Ekenberg fick inga bilder på vargen men under tisdagen insåg de att den hade fångats på Rastas övervakningskameror. UT har tagit del av filmen och på dem syns ett stort, ljust djur skynda förbi längs vägen. Filmen lades även upp på en öppen Facebook-sida:

Mia Bisther, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen, säger att hon inte med hundra procent säkerhet kan säga att det är just en varg som syns på övervakningsfilmen men att det skulle kunna vara det. Dock håller hon inte med om att vargen i så fall är helvit utan menar att man kan se gråa partier på ryggen.

– Vad jag vet är att vi har fått in flera observationer från området det senaste och idag har vi haft en spårare som har spårat en varg under fyra kilometer mellan Knätte och Liared, berättar hon.

– Vår spårare är säkert på att det är en varg som rör sig i området och har samlat in spillning som har skickats för analys. Då kan vi säga med säkerhet vad det är för slags djur.

Länsstyrelsen har fram till sista mars att inventera vargstammen. Mia Bisther berättar att en ensam varg kan vara på genomresa för att hitta en lämplig partner och det är inte säkert att den blir stationär.

– Eftersom vi har fram till mars att inventera vargstammen så tar vi gladeligen emot observationer från allmänheten. Personligen hoppas jag på mer snö det närmaste så att det blir lättare att spåra dem.

UT har inte tillstånd av Rasta att publicera övervakningsfilmen.

Lovisa HanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons