Annons

Polisen fokuserar på fart nästa vecka

Nästa vecka genomför polisen det som kallas trafikinsatsvecka och fokus ligger då på hastighet.
Ulricehamn • Publicerad 5 oktober 2018
Foto: Bertil Ericson / TT

Polisen kommer bland annat att lägga extra kraft på att vara närvarande i trafiken och genomföra hastighetskontroller.

Syftet är att sänka medelhastigheten på vägarna och på så sätt minska antalet döda och svårt skadade i trafiken.

Annons

Jonny Klintefjord är processledare för trafik på Polisregion Väst:

– Vi accepterar inte fortkörning, det är nolltolerans som gäller. Och hastighetskontroller i spannet sex till nio kilometer i timmen räddar liv. För den som ständigt kör lite för fort står bakom den största andelen i olycksstatistiken, säger han.

Han hänvisar också till en tidigare regional trafikinsatsvecka, år 2016, då man fokuserade på att sänka hastigheten på särskilt olycksdrabbade vägavsnitt. Insatsen har utvärderats av Statens väg- och transportforskningsinstitut.

– Data från Trafikverkets mätpunkter visar att polisen genom insatserna i genomsnitt sänkte medelhastigheten i hela området med knappt två kilometer i timmen under insatsperioden. Detta om något är ett bevis på att vårt trafikarbete är viktigt och ger effekt, säger Jonny Klintefjord.

Han hänvisar till beräkningar från Trafikverket som säger att en sänkning av medelhastigheten med en kilometer i timmen kan rädda cirka femton liv per år.

Anders RosenbergSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons