Annons

Nya regler för gångtrafikanter: ”Hoppas det kan förhindra olyckor”

Från och med idag, måndag, är det nya regler som gäller för gångtrafikanter på gång- och cykelbanor.
Ulricehamn • Publicerad 15 oktober 2018
Fotgängarna och vännerna Inger Andersson och Eivor Green var ute och promenerade på banvallen under måndagen. Eivor kände till regeln om att fotgängarna ska gå till vänster vid ett möte – men det gjorde inte Inger.
Fotgängarna och vännerna Inger Andersson och Eivor Green var ute och promenerade på banvallen under måndagen. Eivor kände till regeln om att fotgängarna ska gå till vänster vid ett möte – men det gjorde inte Inger.Foto: Pernilla Rudenwall

Det har tidigare inte varit reglerat vilken sida gångtrafikanter ska gå på när de går på en gång- och cykelbana, skriver SVT.

Men nu har regeringen ändrat i Trafikförordningen och de nya reglerna började gälla på måndagen. Nu ska gångtrafikanter gå på vänster sida.

Annons

– Nej, det visste jag inte om! Men det låter som att det kommer att kunna förhindra en del olycka, säger ulricehamnaren Inger Andersson.

Hon var ute och gick i höstsolen längs med vattnet med väninnan Eivor Green under måndagseftermiddagen.

– Problemet här på banvallen är att de flesta tror att de kan gå som de vill. Jag vette katten om den nya förordningen kommer kunna göra någon skillnad, säger Eivor Green.

Gunvor Svensson, Ulricehamn.
Gunvor Svensson, Ulricehamn.Foto: Pernilla Rudenwall

Syftet med ändringen är att förbättra trafiksäkerheten och minska irritationen mellan gående och cyklister. Cyklisten Gunvor Svensson hade hunnit uppdatera sig själv på regeln under måndagsmorgonen.

– Jag tycker att det är en jättebra regel och jag hoppas verkligen att läser om detta och tar till sig det, säger Gunvor Svensson.

Anders RosenbergSkicka e-post
Lovisa HanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons