Annons

Snart kan polisen bötfälla rattsurfare på plats

Från och med den 1 oktober kommer polisen kunna bötfälla rattsurfare på plats.
– Det kan säkert bli så att vi skriver ut några fler böter, säger Malin Kannius vid polisen i Ulricehamn.
Ulricehamn • Publicerad 19 september 2018
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det är Sveriges Television som skriver att rättsprocessen vad gäller det här brottet nu kommer förenklas eftersom den nya lagen har prövats i domstol.

Tidigare har polisen fått skriva en formell brottsanmälan och skickat ärendet vidare till åklagare som har drivit det vidare i domstol.

Annons

– Riksåklagaren vill pröva rimligheten i de penningböter man har delat ut tidigare. Det är nu prövat i domstol, så pass bra, så att vi polismän nu kan få den här delegationen att själva utdela ordningsbot, som i sig blir en laga kraftvunnen dom, säger Stefan Dangardt, polisens presstalesperson, till Sveriges Television.

För att ordningsboten ska bli som en dom krävs att den som bötfälls godkänner den. I andra fall drivs ärendet vidare som tidigare.

Det var den 1 februari som det blev förbjudet att hålla en mobiltelefon i handen när man kör bil. Den som bryter mot detta kan alltså från och med 1 oktober få ett inbetalningskort på 1 500 kronor direkt vid vägkanten.

Runt 800 personer har hittills bötfällts för att ha använt mobilen under färd.

I Ulricehamn har det inte varit så många ärenden men det förekommer.

– Det har varit några stycken. Vi har haft tre, fyra stycken i Ulricehamn och Tranemo, säger Malin Kannius.

Syftet med lagen är enligt Transportstyrelsen att förbättra trafiksäkerheten.

”Alltför många trafikolyckor orsakas av att förarna tittar på mobilen eller annan utrustning samtidigt som de kör”, skriver man på sin informationssida om den nya lagen.

Anders RosenbergSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons