Annons

Mordåtalad: ”Jag tänkte hoppa ut genom mitt fönster”

När tre män stormade in i hans bostad funderade ulricehamnaren på att hoppa ut genom ett fönster och fly. Men han vågade inte. Istället slutade det med att han slog ihjäl en man med en yxa och till slut flydde ur en rullande bil i Tyskland. Om en vecka börjar rättegången.
Ulricehamn • Publicerad 14 september 2018
På fredag är det rättegång mot en ulricehamnare som misstänks för mord i Uddevalla.
På fredag är det rättegång mot en ulricehamnare som misstänks för mord i Uddevalla.Foto: övervakningskamera/Polisen

Ulricehamnaren bodde hos den 36-åring som senare mördades. En dag i december tog sig tre män in i deras bostad i Göteborg.

Annons

Dessa tre män har åtalats för att ha tvingat 36-åringen på pengar, misshandlat honom och sedan fört bort honom mot hans vilja.

Ulricehamnaren har i förhör sagt att han inte kände de här männen sedan tidigare. Enligt åtalet har han heller inte varit delaktig i de inledande händelserna. Men han sägs ha valt att följa med i bilen när de andra förde bort offret till en kolonistuga där han misshandlades svårt.

Ulricehamnaren ska slutligen enligt åtalet ha gjort sig skyldig till mord genom att slå ihjäl 36-åringen med en yxa. Detta ska samtidigt ha filmats av en av de andra.

Efter mordet åkte alla fyra vidare mot Tyskland. Där flyr till sist ulricehamnaren genom att kasta sig ur bilen i farten. När han sedan kommer till polisen i Tyskland börjar han berätta vad som har hänt, vilket sedan leder till att männen grips.

Förundersökningen tog nio månader. Bland annat tog det väldigt lång tid att hitta offrets kropp. Det har också varit många inblandade personer att förhöra.

Men nyligen åtalades alltså till sist fem män för olika grad av delaktighet i mordet.

Ulricehamnaren nekar till brott och säger att han tvingats av de andra att utföra mordet. Han uppger i förhör att han vid flera tillfällen funderade på att fly, bland annat inledningsvis från bostaden. Men han vågade inte eftersom männen hade sagt att det satt en beväpnad vakt utanför.

Han säger också att han blev hotad. En av männen sa att om han springer iväg eller inte gör som de säger kommer de att hitta honom. Han säger att han fortfarande tror att han kommer bli mördad av de andra männen.

Men det finns också tillfällen när han i efterhand förstår att han eventuell hade kunnat fly.

I ett av förhören får han en fråga om han vill berätta något mer.

Annons

”Jag hade kunnat göra mycket mer än vad jag valda att göra”, säger han då.

Huvudförhandlingen inleds den 21 september i Uddevalla tingsrätt och är planerad till tretton tillfällen.

UT har försökt nå ulricehamnarens försvarare Björn Hurtig, som inte vill kommentera åtalet än.

– Min klient hamnade i en helt absurd situation, har han sagt till BT.

Sten Rune Timmersjö är gruppchef vid Grova brott i Fyrbodal och har utrett händelserna.

– Vi kan inte se att han utsatts för någon form av fysiskt tvång, säger han till Borås Tidning.

Anders RosenbergSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons