Ulricehamn

Män i tragiska fiskeolyckan hemmahörande i Åsarp och Trädet – kyrkor håller öppet

Åsarp/Trädet Artikeln publicerades
Kölaby kyrka.
Foto: Pernilla Rudenwall
Kölaby kyrka.

Kölaby kyrka håller öppet till på fredag med anledning av den tragiska olyckan på sjön Fegen, där en person avled och en i skrivande stund ännu är saknad. Båda männen är hemmahörande kring de norra delarna i Ulricehamns kommun.

Med anledning av den tragiska olyckan på sjön Fegen i Svenljunga, har kyrkorna i Åsarp och Kölaby stått öppna för besökare under tisdagen. Båda de inblandade männen är från Floby pastorat, en av dem har kopplingar även till trakten av Trädet.

– Därför har vi samordnat detta med Åsarps församling, säger Carolina Davidsson, kyrkoherde i Redvägs församling.

Det var i söndags kväll som två män som fiskade i sjön Fegen rapporterades som saknade. Räddningstjänst och ambulans larmades till platsen.

En av männen hittades senare vid liv, kraftigt nedkyld, och han avled därefter. Senare hittades männens båt upp och ned i en vik. Den andre saknade har i skrivande stund inte påträffats. Väderförhållandena var vid tillfället svåra, med kraftigt regn och vindar på cirka 20 sekundmeter.

Tanken med att ha Öppen kyrka är att skapa rum för dem som behöver en plats för att på något sätt kunna ge uttryck för sina tankar och känslor, med anledning av olyckan.

Under tisdagen fanns personal på plats för att kunna möta dem som hade behov av någon att samtala med, kring det som hänt.

Det gavs även möjlighet att tända ljus, kanske skriva några rader, tänka eller be.

Under tisdagen var det cirka 250 personer som besökte Åsarps kyrka, i Kölaby kyrka var det cirka 100 besökare.

– I situationer som denna har kyrkan en roll att spela, just för att enskilda människor får möjlighet att ge uttryck för sina tankar. Antalet besökare i de båda kyrkorna visar att behovet finns, säger Carolina Davidsson.

– Under tisdagen var det stor uppslutning från bygden. Många var där också för att visa sin sympati med dem som är närmast berörda, säger Mikael Powidski Casserblad, församlingspräst i Åsarp.

– Kyrkan är en utmärkt mötesplats, också när en sådan här traumatisk händelse inträffar. Kyrkan är med sin symbolik en fin plats att vara på, även för dem som har en annan livsåskådning, säger han.

Båda kyrkorna kommer att vara öppna dagtid även torsdag och fredag, fast utan att personal finns på plats.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ulricehamns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.