Lars Näslund: Lars Näslund: Välkomna till ett trollfritt snack om UT
Ja, ett typiskt ämne där sociala medier som forum raskt kör i diket.
I stället för att diskutera Högsta förvaltningsdomstolens avgörande slutkläm – ”Förbudet är geografiskt begränsat och kan inte inom aktuella områden anses lägga onödigt tvång på allmänheten eller annars göra obefogade inskränkningar i den enskildes frihet. Vidare har föreskriften getts en sådan utformning att den är möjlig att tillämpa. Den aktuella föreskriften kan därmed inte anses strida mot ordningslagen” – springer diskussionen på platser som Facebook och Twitter raskt iväg något som antar formen av smutsigt skyttegravskrig mellan i hög grad anonyma konton.
Eller för att hoppa till en annan av måndagens offentliga samtalsämnen, om att det var 100 år sedan riksdagen fattade det avgörande beslutet om införandet av den allmänna och fria rösträtten.
På twitter hann inte den ofta kraftigt polemiska socialministern Annika Strandhäll mer än publicera sitt – denna gång återhållsamma – inlägg om ”det stora steget mot att ge kvinnor rösträtt” förrän kloakerna öppnade sig.
Ja, det där är ”sociala medier” 2018, en ofta hopplös plats för annat än dyngspridande eller poserande.
De flesta dagstidningar, denna inkluderad, har på olika sätt länge försökt att hitta fungerande modeller för även det digitala samtalet, vid sidan om insändare- och debattsidornas material, som ju passerar redaktörsögon. Det här gått... sådär. De allra flesta tidningar har sedan länge stängt sina öppna kommentarsfält. I stället har diskussionen flyttat till tidningarnas sidor på Facebook där tidningen visserligen inte är juridiskt ansvarig för inläggen, men likväl moraliskt.
Men skam den som ger sig. UT öppnar i dag en ny tjänst för alla ni som vill kommentera eller resonera om artiklarna på ut.se. Tjänsten kallas Ifrågasätt och på sidan 5 berättar vi mer om hur den fungerar. Fundamentet är att man skapar ett konto – det går blixtsnabbt – där man identifierar sig med sitt personnummer (som givetvis ingen obehörig kan se).
Det skulle vara både roligt och hälsosamt om snacket om vad vi skriver – och inte skriver – kan fortsätta där. Ofta kan ni läsare göra vårt innehåll ännu bättre, tillföra ny information eller rätta fel.
Blir allt okej att skriva bara för att man identifierat sig när man skapar kontot? Givetvis inte. Juridiskt är var och en ansvarig för texten och vi kommer, genom Ifrågasätts moderatorer, att hålla ett öga på om inläggen tappar all takt och ton. Men! Det är inte liktydigt med att en kontroversiell åsikt inte ska få torgföras. Detta missförstås ofta; det handlar för det allra mesta inte om v a d man skriver om, utan h u r det sker.
Välkomna att prata med och om UT på nytt, smart och trollfritt sätt. Däremot är tomtar välkomna.