Annons

Kommunpersonal utbildades om e-sport

E-sport benämns ibland som världens snabbast växande sport men till skillnad från exempelvis fotboll så finns det en brist på vuxna ledare. Det är något som organisationen Female Legends vill ändra på och under måndagen mötte de nyckelspelare inom Ulricehamns kommun.
– Jag upplevde ett stort intresse för de här frågorna, det är alltid kul, säger Jesper Englin, utbildare.
Ulricehamn • Publicerad 20 maj 2019
Dreamhack i Jönköping är världens största LAN-party, som samlar utövare av e-sport som tävlar mot varandra. Men jämfört med fotboll finns det förhållandevis få föräldrar och andra vuxna ledare som engagerar sig i sporten. Det vill organisationer som Female Legends ändra på.
Dreamhack i Jönköping är världens största LAN-party, som samlar utövare av e-sport som tävlar mot varandra. Men jämfört med fotboll finns det förhållandevis få föräldrar och andra vuxna ledare som engagerar sig i sporten. Det vill organisationer som Female Legends ändra på.Foto: Mikael Fritzon / TT /

Female Legends arbetar för att fler tjejer och icke-binära ska få upp ögonen för e-sport och känna sig inkluderade i miljön. De arrangerar turneringar och läger med fokus på ett spel per gång där målgruppen får chans att testa spelet för första gången eller för att utveckla sina färdigheter.

Organisationen arbetar även med ett projekt att ta fram ramarna för framtidens e-sport. Under lägren får deltagarna diskuterar hur sporten ska bli jämlik men även konferenser och utbildningstillfällen för lärare, fritidsledare och föräldrar. Målet är att ta fram en handbok för hur man når jämlik e-sport.

Annons

– Är fler vuxna engagerade så ökar insynen och förhoppningen är att det blir en mer tolerant klimat, säger Jesper Englin, utbildare.

Jesper Englin, utbildare på Female Legends och journalist. FOTO: Privat.
Jesper Englin, utbildare på Female Legends och journalist. FOTO: Privat.

Av den anledningen besökte han Ulricehamn under måndagen för ett möte med kommunens personal som jobbar mot unga och fritid.

– De var intresserade och det är alltid positivt. Men det kändes också lite som att jag predikade inför kören eftersom de var insatta och med på de positiva aspekterna som e-sporten och spel i stort kan erbjuda.

Nu finns det planer på att organisationen ska komma tillbaka vid ännu ett tillfälle där fler – även de unga, intresserade – ska få chans att ta del av deras information.

– Det var ett inledande möte men det kändes som att de vill ta vidare och fortsätta arbeta med att flera tjejer ska få chans att testa på sporten. Till exempel pratade vi om att kommunen kanske skulle kunna uppmuntra och sponsra de som vill åka på våra läger. Det är inte stora summor det handlar om, men det visar att man som kommun tar det på allvar.

Lovisa HanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons