unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Kajsa Kettil: Toppbetyg till äldrevården är värt rubriker

En nyhet är ofta negativ. Samtidigt är rapporteringen mer positiv än vi tror.
En alldeles egen parcykel till Parkgården. Berit Larsson och Martin Schön
En alldeles egen parcykel till Parkgården. Berit Larsson och Martin Schön
Foto: Pernilla Rudenwall
Detta är en personligt skriven text i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

”Ni skriver bara om elände.”

Ibland får dagstidningar den kommentaren. Inte särskilt ofta, men det händer. Påståendet är både rätt och fel, och kan därför inte bemötas med en kort mening. Här kommer därför en krönika i ämnet.

Den läsare som beskriver det redaktionella innehållet som i citatet ovan upplever att det negativa tar för mycket plats. Och visst kan det känns så ibland, att problem och missförhållanden väller över den som öppnar en tidning eller sätter på nyheterna på radio eller tv. Forskning visar dessutom att nyhetssändningar på tv som fokuserar på negativa händelser kan få tittaren att känna oro och ångest även över andra saker (Resumé 30/1). Rapporteringen smittar så att säga.

Men känslan av att allt är eländes elände behöver inte vara befogad. För ett antal år sedan analyserades innehållet i Ulricehamns Tidning, och resultatet visade att det positiva i det redaktionella materialet utgjorde en större andel än väntat. Någon sådan undersökning har inte genomförts i närtid, men en ett stickprov på tisdagens UT bekräftar bilden. 24 texter har enligt mig en klar positiv klang, 20 texter är mer negativa, och resten får kategoriseras som varken positiva eller negativa.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ut.se, appen MinUT och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 109 kr)

Under de år jag främst bevakade näringsliv var trenden ännu tydligare; trots att en klar majoritet av artiklarna handlade om företag som satsade, nyanställde, fick utmärkelser eller vann stora ordrar, framförde näringslivsrepresentanter synpunkter på att tidningen var för kritisk.

För en journalist kan det visserligen vara en komplimang att kallas just kritisk – det ligger i själva uppdraget att ifrågasätta och använda sig av ett opartiskt arbetssätt. Och det vore tjänstefel att enbart rapportera om sådant som är trevligt. Nyhetsjournalistik ska förmedla en så objektiv bild av verkligheten som möjligt. Det som sedan blir en nyhet är ofta det oväntade, avvikande och som berör människor.

Det betyder inte att vi ratar det positiva. Men det innebär att vi är en nagel i ögat på makten när det krävs, att vi lyfter fram goda förhållanden när det har ett nyhetsvärde och att vi även bjuder på läsning man mår bra av. Det kan naturligtvis skifta från dag till dag hur fördelningen ser ut, men målsättningen är att du som läsare ska få information om både missförhållanden och sådant som fungerar väl. För det kan finnas ett allmänintresse i att lyfta fram positiva samhällsförhållanden, inte minst när den allmänna bilden är motsatsen. Här är tre färska exempel:

· Jämförelse: Ulricehamn är en trygg kommun att leva i (UT 30/1)

· Färre brott anmäldes förra året (UT 1/2)

· Äldreomsorgen i Ulricehamn får toppbetyg (UT 11/2)

Den sistnämnda nyheten väckte känslor när den lades ut på UT:s Facebookkonto. Någon uttryckte förvåning över hur det kunde vara möjligt att äldreomsorgen fick ett så högt betyg, andra höll med och lovordade omsorgspersonalen.

Just personalen sticker ut i den enkätundersökning som artikeln byggde på, och som varje år utförs av Socialstyrelsen. Undersökningen visar att 99 procent av de svarande är nöjda med hemtjänstens bemötande, och att 97 procent ger samma omdöme till personalen på de särskilda boendena.

Att ta hand om barn och äldre hör till statens – i detta fall delegerat till kommunerna – kärnuppgift. När omsorgen brister finns medierna för att belysa och förhoppningsvis skynda på en förändring. Och när uppdraget får högsta betyg av brukarna själva är även det värt att uppmärksammas.

Läs mer

Skyttekungen Rasmus Hidgårds mål räckte inte för att säkra seriesegern på Tranehov. Men trots en tappad poäng har Grimsås allt i egna händer. Arkivbild.

Sport

Grimsås missade chansen – med minsta marginal

”Det hade varit jäkligt kul att åka hem till Grimsborg och ta en sju-åtta öl”

TV-puckens kvalspel ställs in. Arkivbild.

Sport

TV-pucken ställs in – ”Viktigt att ta ansvar”

Svenska Ishockeyförbundet ställer in ungdomsturneringen.

Två helger i rad har flera inbrott anmälts i Ulricehamns kommun. Nu uppmanar polisen till vaksamhet och grannsamverkan. Bildern är en genrebild.

Nyheter

Trendbrott i Ulricehamn och Tranemo – här ökar villainbrotten

"Det är lokala tjuvar som är väldigt aktiva just nu” • 30 procents minskning i landet i stort.

Adam Wallin avslutade tävlingssäsongen med att komma delad 45:a på amatör-EM. Efteråt var han besviken – ”Tråkigt att slänga bort en bra möjlighet efter att ha haft lite tätkänning”.

Sport

Var på väg mot topplacering – då tappade Wallin känslan

Adam Wallin, Ulricehamns GK, var delad tvåa. Sedan kom raset – ”Visste inte om bollen skulle gå höger eller vänster”.

Theresé Jerlbo är tillbaka i moderklubben efter att ha tappat motivationen – ”Jag kände att det blev för mycket träning och då var det inte roligt längre”.

Sport

Vilan kom lägligt för Jerlbo – ”Inte kul längre”

Tre år på handbollsgymnasiet blev för mycket – efter pausåret har kantspelaren Theresé Jerlbo fått tillbaka motivationen.

För Sara är kundernas upplevelse det viktigaste: ”Jag vill se deras leenden”

Familj

För Sara är kundernas upplevelse det viktigaste: ”Jag vill se deras leenden”

En ny salong öppnade i september i Ulricehamn. Sara Abbasian berättar om att våga satsa.