Annons

Kajsa Kettil: Kajsa Kettil: Patrullerande poliser stärker förtroendet

Ju fler möten som sker mellan medborgare och poliser, desto starkare blir demokratin.
Kajsa KettilSkicka e-post
krönika • Publicerad 19 december 2020
Kajsa Kettil
Detta är en personligt skriven text i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Förra veckan patrullerade kommunpoliserna Erica Pettersson och Sven Gardell på stan.
Förra veckan patrullerade kommunpoliserna Erica Pettersson och Sven Gardell på stan.Foto: Evelina Segerqvist

Polisbilen stod på samma ställe. På övre sidan av Stora torget, strax nedanför rådhuset. Förra gången jag såg den var under Prideveckan när ett gäng nazister genomförde en otillåten manifestation (läs: vandrade gågatan upp och ned och utan större framgång försökte dela ut flygblad till folk som ignorerade dem).

Därför aktiverades journalistblicken, som nu vandrade över torget och gågatan. Vid ett av borden längst ner på torget stod visserligen folk (med avstånd) i en lång rad, men det var bara kön till Lions hemliga paket. Annars inga spår av potentiella upprorsmakare.

Annons

Och snart visade det sig att polisnärvaron för dagen inte handlade om att lösa begångna brott, utan om att skapa trygghet. Som UT berättade på nyhetsplats patrullerade kommunpoliserna Sven Gardell och Erica Pettersson förra lördagen i centrala delarna av Ulricehamn (UT 15/12). Sedan några månader har Ulricehamn åter två kommunpoliser, efter att en av tjänsterna har varit vakant en längre period. Det är utmärkt, särskilt om det leder till att ulricehamnarna ser fler poliser på gator och torg.

Relationen mellan medborgare och ordningsmakt är en viktig del av samhällskontraktet. Tilliten till myndigheter, inte minst den som äger våldsmonopolet, är rentav en förutsättning för en fungerande demokrati.

Som Erica Pettersson själv uttryckte det: ”Det är väldigt viktigt för oss att träffa medborgare i vardagen, det skapar trygghet. Och många tycker det är trevligt att se poliser på stan.”

Kollegan Sven Gardell tillade att det är viktigt att få det goda mötet med medborgarna med jämna mellanrum.

Det är han inte ensam om att tycka. Sedan några år har det brottsförebyggande arbetet lyfts fram i hela landet. 2017 fick Brottsförebyggande rådet, Brå, uppdraget att stödja detta arbete på nationell, regional och lokal nivå. Detta sammanställs sedan i en årlig rapport. I februari i år berördes området igen. Då meddelade regeringen att det brottsförebyggande arbetet ska stärkas ytterligare. Det ska visserligen ses mot bakgrund av att regeringen var mycket pressad på grund av ökande gängrelaterade skjutningar.

Att makthavare uttrycker en ambition för att framstå som handlingskraftiga ska dock inte misstas för verklig förändring. Däremot är en del i det senaste årets initiativ intressant: I slutet av 2019 tillsatte regeringen en utredning med uppdrag att se hur kommunerna kan få ett lagstadgat ansvar att arbeta brottsförebyggande. Brå lyfter fram just samverkan mellan polis och kommun som en framgångsfaktor för att minska brottslighet.

Allt detta kan låta lite torrt och avlägset från vår småstadsvardag, men brottsförebyggande arbete kan innebära något så tydligt och handfast som att uniformerade poliser småpratar med förbipasserande på stan och delar ut reflexer till barn.

”Tilliten till myndigheter, inte minst den som äger våldsmonopolet, är rentav en förutsättning för en fungerande demokrati.”
Kajsa Kettil

Barn som får positiva erfarenheter av polisen blir förhoppningsvis vuxna som litar på nämnda myndighet. Nu är ju Ulricehamn lyckligtvis förskonat från flertalet av de grova brott som större städer brottas med. Det räcker att ta del av nyhetsrapporteringen hos vår systertidning Borås Tidning för att inse att Borås har problem med gängkriminalitet, rån, misshandel med mera. När UT i veckan skrev om ett rån i Gällstadtrakten med efterföljande gripanden var det en uppseendeväckande händelse.

Ibland får medier höra att vi bara skriver om elände. Det stämmer inte, i synnerhet inte hos lokaltidningar som ofta rapporterar om trevliga händelser där så kallat vanligt folk är i centrum. Några exempel från veckan som gått är ridande respektive kallbadande luciatåg, ett pepparkakshus, julklappar till välgörenhet och ett gäng tjejer som regelbundet träffas för att åka moppe.

Däremot påminner synpunkten om mediers påstådda eländesrapportering om att det är lättare att minnas det negativa än det positiva. Nu är ju tredje statsmaktens – alltså mediernas – roll till stor del att granska och berätta om missförhållanden, så vi kommer även fortsättningsvis att skriva om brott och ställa kritiska frågor till makthavare.

Annons

Parallellt med det uppmärksammar vi goda insatser som stärker samhället.

Ju fler gånger invånarna ser en parkerad polisbil på Stora torget en vanlig lördag, desto större är chansen att förtroendet mellan polis och medborgare stärks.

Det bidrar vi gärna till.

Annons
Annons
Annons
Annons