Annons

Kajsa Kettil: Kajsa Kettil: Lyssna på 19-åringarna som vet hur man får fler i arbete

Unga behöver jobb även i pandemitider. Särskilt det första jobbet.
Kajsa KettilSkicka e-post
Krönika • Publicerad 5 december 2020
Kajsa Kettil
Detta är en personligt skriven text i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
19-åriga Ida Johansson prisas för sin rekryteringssida som endast utgår från meriter.
19-åriga Ida Johansson prisas för sin rekryteringssida som endast utgår från meriter.Foto: Jan Pettersson

Äldre generationer brukar förfasa sig över dagens ungdom. Så har det alltid varit. Samtidigt anses – ofta slentrianmässigt – unga personer generellt lära sig nya saker snabbare än sina äldre arbetskamrater. Om de har något jobb och några arbetskamrater alls, vill säga.

I en av pandemins första svallvågor fanns besvikelsen hos de gymnasieelever som inte kunde ta studenten på samma bekymmerslösa sätt som tidigare årskullar. Därefter följde svårigheten att få sommarjobb, eller käftsmällen att det utlovade sommarjobbet drogs in.

Annons

Det som skulle vara den friaste tiden i deras liv blev i stället en mycket begränsad tillvaro.

Så gott som alla gör uppoffringar i dag. Vi spelar färre matcher, äter knappt på restaurang, träffas inte på hemmafester och vi kramas framför allt inte på långa vägar så mycket som för ett år sedan.

Allt det där får konsekvenser för individen, men sett ur ett större perspektiv är det försumbart. För det finns en grupp vars livssituation under lång tid riskerar att påverkas extra mycket: unga vuxna utan jobb. Det säger sig självt att det är svårt att skaffa jobb när arbetsgivare tvingas permittera eller säga upp personal. Inte alltid, och inte överallt, men i tillräckligt stor omfattning för att åtgärder ska behövas.

En sådan åtgärd står den unga entreprenören Ida Johansson från Limmared för. Under gymnasiet läste hon Ung företagsamhet, och hennes UF-företag handlade om rekrytering. Anledningen var att hon upplevde branschen som ”uråldrig” med mycket fokus på cv:n och personliga brev trots att digitaliseringen redan har sprungit om de traditionella metoderna för att söka jobb. Lösningen? En digital tjänst som matchar arbetssökande studenter med potentiella arbetsgivare, helt utifrån den sökandes kompetens och personliga egenskaper. Namn, bild och annan info lämnas inte i det första stadiet. Syftet är att fler ska få chansen att komma på arbetsintervju och förhoppningsvis få det där viktiga första jobbet.

”Varje person som går hemma i stället för att arbeta innebär ett slöseri både för individen och samhället.”
Kajsa Kettil

Efter studenten valde Ida Johansson att jobba vidare med verksamheten i form av ett aktiebolag. Nu hon hennes bolag utsetts till Årets studentföretag av Drivhuset i Borås (UT 3/12).

Hennes företag borde uppmärksammas över hela landet. Satsningar som får människor i arbete är alltid värdefulla, men de är ännu viktigare i tider som dessa. Nu bör det poängteras att många unga män och kvinnor studerar, arbetar eller kombinerar studier och arbete. Men varje person som går hemma i stället för att arbeta innebär ett slöseri både för individen och samhället.

Om rekryteringstjänsten ska fylla sitt syfte måste dock två saker falla på plats: för det första behöver företagen lita på urvalsprocessen, även om en eventuell anställning naturligtvis sker först efter att ett antal kandidater har intervjuats och deras lämplighet för den specifika tjänsten har bedömts.

För det andra ska de arbetssökande vara beredda att ta de jobb som finns. Detta verkar inte vara någon självklarhet.

De senaste åren har rekryterare reagerat på unga vuxnas förväntan att få ett toppjobb som 20-plussare. Tjänster som städare, vårdbiträden och lagerarbetare ratas i väntan på ett spännande, välbetalt jobb med tjänstebil.

I vilken grad bilden stämmer vet jag inte. Men jag har hört från flera håll om föräldrar som söker jobb åt sina barn, föräldrar som vill vara med sin vuxna son eller dotter vid anställningsintervjun och även om unga som tackar nej till ett första jobb på en hamburgerrestaurang för att det inte känns tillräckligt stimulerande.

Annons

Den sortens lyx har vi inte råd med i dag. 2020 går inte till historien som det roligaste i våra liv. Sannolikt inte heller 2021. Men alla tjänar på att välja de minst dåliga lösningarna och inspireras av varandra. Kanske av en 19-åring som ifrågasätter traditionell rekrytering och skapar en digital plattform som är som gjord för pandemitider?

Annons
Annons
Annons
Annons