Annons

Kajsa Kettil: Kajsa Kettil: Långvarig debatt som lönar sig i längden

Kvinnor tjänar fortfarande mindre än män. Vi måste prata om det.
Kajsa KettilSkicka e-post
krönika • Publicerad 8 februari 2020
Kajsa Kettil
Detta är en personligt skriven text i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kvinnor anstränger sig mer än sina manliga kollegor för att höja sin lön.
Kvinnor anstränger sig mer än sina manliga kollegor för att höja sin lön.Foto: Izabelle Nordfjell/TT

”Det började på Lindex och sedan eskalerade det.”

Uttalandet var en beskrivning av en lyckad mor-och-dotter-stund på stan en regnig lördag i februari. En lördag som innehöll wienerbröd från konditoriet, ost från delikatessbutiken och en ny t-shirt med vändbart paljettryck från klädaffären. Den visade sig även innehålla funderingar kring ekonomi och jämställdhet, ur ett nioårigt perspektiv. För någonstans mellan gågatans shopping och mataffärens lördagsgodis började frågorna komma. Hur mycket kostade det vi hade köpt egentligen? Och även ”Tjänar du mindre pengar än pappa? Tjejer gör väl det?” ”Men om en tjej och en kille jobbar på samma företag så får de väl lika mycket pengar?”

Annons

Som förälder får man ofta råd och information från andra som har äldre barn och som därmed ligger ”steget före”. Jag har med andra ord fått mängder av användbara tips och upplysningar genom årens lopp. Men ingen har berättat för mig att jag en dag måste tala om för barnen att livet kan vara orättvist. Inte orättvist som att ett äldre syskon får ett privilegium som det yngre syskonet ännu inte är stor nog för, utan en sådan där som man inte kan göra något åt. Åtminstone inte på kort sikt. Svaret till barnet – som full av nyfikenhet och lust att lära längtar tills hon blir stor – fick bli ett ärligt ”nej, tyvärr, tjejer tjänar inte alltid lika mycket som killar även om de gör samma jobb och är lika bra”.

Att passivt se på är sällan en bra strategi. Det verkar kvinnor ha insett. En färsk studie från Statistiska centralbyrån, SCB, visar att kvinnor anstränger sig mer än män för att höja sin lön. Nära 30 procent arbetar mer än de förväntas göra, detta för att visa sig så duktiga att chefen ska inse att de är värda en löneförhöjning.

Men har det inte blivit bättre? Sverige är väl ändå bland de mest jämställda länderna i världen? Det är lätt att luta sig tillbaka och tänka så där. Det är bekvämt, och dessutom känns det bra att tillhöra ett land som ligger i framkant. Men det är en en form av självbedrägeri. De senaste 25 åren har lönegapet mellan män och kvinnor minskat med bara 5 procentenheter. Fortfarande, i det vi ofta kallar världens mest jämställda land, tjänar kvinnor 89 procent av männens löner, och detta alltså trots att de arbetar mer än vad som förväntas av dem.

Egentligen känns det lite gammaldags att diskutera just löneskillnader mellan män och kvinnor. Den debatten har ju några decennier på nacken, och sedan dess har diskussionerna spridit sig till fler områden, som jämställdhet i vardagen och kvinnors representation i styrelserummen. Det är utmärkt! Men vi får inte släppa det här med lönerna. SCB-rapporten är ett sätt att påminna om skevheterna, men det finns fler effektiva metoder. Hit hör till exempel EU-kommissionens satsning ”Equal Pay Day” som 2018 inföll den 3 november, för att synliggöra att en genomsnittlig europeisk kvinna efter det datumet i praktiken jobbar gratis resten av året. I Sverige har Sveriges kvinnolobby på liknande sätt lyft att kvinnor jobbar utan lön nästan en timme per dag.

Oftast är det kvinnor som tar upp situationen. Men det finns medvetna män. Jag minns ett Almedalstal från 2013 där det blev tydligt. Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt berättade om sina då sexåriga tvillingar, en flicka och en pojke. Så här sade beskrev han deras framtid: ”Om mina barn blir som genomsnittet så kommer min son att tjäna 3,6 miljoner kronor mer under sitt liv än min dotter av en enda orsak. Att han är man.”

Även om alla inte delar Sjöstedts lösningar – som ofta innebär att staten ska ha ett stort inflytande över individen – så kan de flesta enas om problemformuleringen.

Att påminna sig själv och andra om att män år 2020 fortfarande tjänar omotiverat mycket mer än kvinnor kan vara jobbigt i stunden.

Men vet ni, det lönar sig i längden.

Veckans utropstecken

Män tjänar i genomsnitt 35 700 kronor i månaden, kvinnor 31 700 kronor. Uppgifterna baseras på 2017 års löneläge och anger lönen för heltid, det vill säga att deltid har räknats om till heltid.

Annons

Veckans frågetecken

När blir jämställdhetssatsningar överflödiga?

I veckan arrangerades mässan Forum för jämställdhet på Elmia i Jönköping. Enligt programmet bestod talarna av 38 kvinnor och 22 män.

Annons
Annons
Annons
Annons