Annons

Kajsa Kettil: Kajsa Kettil: Lämna inte din nästa i sticket

Att säga ja till vaccin är ett smart beslut för den enskilde, men även en välgärning för omgivningen.
Kajsa KettilSkicka e-post
krönika • Publicerad 22 februari 2020
Kajsa Kettil
Detta är en personligt skriven text i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ett av 2019 års nyord var ”antivaxxare”. Låt inte ordet få anledning att fästa.
Ett av 2019 års nyord var ”antivaxxare”. Låt inte ordet få anledning att fästa.Foto: Kallestad

För många år sedan läste jag en roman som handlade om en liten pojke som fick diagnosen autism. Jag minns inte vad boken hette, men jag minns att det fanns en tydlig koppling mellan tillståndet och en vaccinationsspruta som barnet hade fått en tid innan föräldrarna upptäckte de första tecknen på förändring. Eftersom jag var relativt ung, och romangenren dessutom signalerar underhållning snarare än innehåll som kräver ett källkritiskt öga, tolkade jag handlingen som trovärdig. Detta förstärktes av att boken skulle bygga på en verklig händelse.

I dag förstår jag att historien om den autistiske pojken var ett inlägg i antivaccinationsdebatten. För motståndet mot vaccin har inte minskat. Det är inte en slump att ordet ”antivaxxare” – alltså vaccinmotståndare – kvalade in i listan över nyord 2019. För tyvärr är vissa personer starkt övertygade om att det är skadligt för hälsan att vaccinera sig mot exempelvis röda hund, mässling och påssjuka. Att ett fåtal faktaförnekande egoister skippar sprutorna för sig själva och sina barn är i det korta perspektivet ingen större fara. De kan åka snålskjuts på majoriteten av befolkningen som vaccinerar sig och därmed bidrar till att utrota eller dämpa spridningen av farliga sjukdomar.

Annons

I det långa loppet kan trenden mot vaccin däremot innebära livsfara för många. Förra året listade världshälsoorganisationen WHO de tio största hoten mot mänskligheten, och här fanns förutom luftföroreningar och klimatförändringar även risk för en global influensaepidemi samt vaccinmotstånd.

Ordet influensapandemi för tankarna till coronaviruset som härjar i främst Kina. Någon pandemi har det ännu inte klassats som, men visst är det tydligt hur snabbt det kan gå när ett smittsamt virus får fäste.

Detta ser vi nu tyvärr även på nära håll, fast med mässling i stället för corona. Det började med att en ovaccinerad person hade smittats utomlands och sökte vård på Södra Älvsborgs sjukhus, Säs. Häromdagen rapporterades det om ytterligare ett fall av mässling. Den personen hade smittats på sjukhuset, och insjuknade trots att vaccin gavs i efterhand till den personen och ytterligare ett 70-tal som bedömdes ligga i riskzonen. Den nu sjuke patienten kan sedan ha fört smittan vidare vid ett besök på akuten den 14 februari. Smittspårning kan minska spridningen, men är inte heltäckande.

I Sverige vaccineras lyckligtvis de flesta barn. Över 96 procent av landets tvååringar vaccinerades mellan 2013 och 2017 mot mässling, påssjuka och röda hund. Det är utmärkt. Men tyvärr ser det inte likadant ut överallt. På andra håll i Europa sprider sig mässling och difteri snabbt. Till dessa länder hör Ukraina, som har haft annat än förebyggande medicinering att tänka på sedan Ryssland invaderade Krimhalvön 2014. Förra året insjuknade över 55 000 ukrainare i mässling, och vaccinmotståndet växer, berättar Dagens Nyheter i ett reportage (DN 16/2).

Här i Ulricehamn lär vi knappast behöva leva i skräck över att drabbas av smittsamma, allvarliga sjukdomar. Samtidigt bör vi vara medvetna om riskerna för små barn som ännu inte har ett fullgott skydd att vistas på exempelvis akuten. Detta berättade UT om för två år sedan när en bebis och en vuxen från Gullered var tvungna att behandlas i förebyggande syfte efter ett besök på Säs. Så här sammanfattade barnets mamma situationen: ”Jag tycker det är synd att inte alla vaccinerar sig. Det är väl beprövat. Det är synd att folk inte ger sina barn vaccination. Det händer ju att de som får mässlingen dör.”

Det vi kan göra här på vår kant i Europa är att vara vaksamma på argument som riktar in sig på negativa biverkningar i stället för fördelarna med vaccin. Men svininfluensan då? Ja, dessvärre ledde vaccin mot svininfluensa till att närmare 500 barn och unga drabbades av narkolepsi. Men några sådana biverkningar finns inte mot det vaccin som skyddar mot mässling, röda hund och påssjuka.

Vi får inte låta någon lura i oss motsatsen.

Foto: Gorm, Kallestad

Veckans utropstecken

”Jag tror att folk tröttnar på skärmen och det opersonliga. Jag tror det kommer bli allt viktigare att det är gemytligt och bra service.” På sid 28 i dagens tidning kan du läsa om Rebecca Karlsson som är övertygad om att personligt engagemang slår e-handeln. Företagare som vågar satsa inspirerar!

Veckans frågetecken

Hur mycket regn tål Sverige? I veckan har vi sett att vattennivåerna är farligt nära många byggnader i kommunen. Det räcker nu.

Annons
Annons
Annons
Annons