Annons

Kajsa Kettil: Kajsa Kettil: Att snöa in på träning är inte så tokigt

När allt från UT-milen till gym, padelhall och sportbutik flyttar till Lassalyckan blir alla vinnare.
Kajsa KettilSkicka e-post
krönika • Publicerad 15 juni 2020
Detta är en personligt skriven text i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Nils Spetz vann UT-milen 2018. När loppet, som arrangeras av Ulricehamns orienteringsklubb, och mycket annan verksamhet flyttar upp till Lassalyckan blir alla vinnare.Foto: Jonas Emtervall

När Axel Isacsson som förste tävlande gav sig iväg på Lassalyckans stigar på slaget 10.00 innebar det starten för UT-milen, loppet som under åtta år har slingrat sig genom Ulricehamn och som nu alltså har flyttat upp i skogen.

Men det blev även en påminnelse om att det är just på Lassalyckan som mycket händer för tillfället. Sedan snart ett halvår pågår byggnationerna strax nedanför Hotell Lassalyckan, och när allt är klart kommer besökarna att kunna handla sportutrustning, spela padel och träna på gym. Ja, alltså, förutom att som i dag äta på restaurang, motionera i omgivningen, sova på hotell och utöva diverse idrotter som fotboll, hockey, orientering, konståkning, boule och skidor. Och utökar vi radien några hundra meter kan vi även räkna in bland annat simning, tennis, badminton, handboll, squash och golf. Detta alltså i en kommun med 24 000 invånare.

Annons

När utveckling sker successivt är det lätt att vänja sig och ta sakernas tillstånd för givet.

Men låt oss backa bandet några år. Minns ni turerna när den andra ishallen skulle byggas? Eller isytan, som B-hallen då kallades för att undvika att investeringen skulle sticka i ögonen på kritikerna.

Debatten kring ämnet var livlig, även på UT:s insändarsidor, där vissa applåderade den kommunala satsningen och andra var skeptiska till att skattemedel användes till ytterligare en ishall.

Det är alltid vanskligt att ställa offentliga utgifter mot varandra. Men en sak lär många vara överens om: det blev bra. För tack vare ishallarna, fotbollshallen, UIF-stugan, boulehallen, utegymmet med mera har området blivit en naturlig träffpunkt och en självklar motivation till motion. Den som har besökt Lassalyckan en kväll i februari möts inte av mörker och tystnad, utan tvärtom av febril aktivitet i spår och på is. Och den som passerar området nu under den ljusa årstiden kan få väja för såväl ensamma motionärer som grupper av rullskidåkare, löpare och cyklister.

En tidigare krönika på denna sida har spekulerat i om ulricehamnare kanske är lite mer aktiva än genomsnittet. Detta är fortfarande inte säkerställt, men min spekulation fick näring häromdagen när kollegan från Borås kallade oss träningstokiga.

Huruvida det stämmer ska alltså vara osagt, men klart är att UT tagit rygg på händelserna i stadens östra del, både bokstavligt och bildligt. Bokstavligt, i och med att tidningens nyhetschef Jonas Emtervall klockan 10.02 startade som nummer 2 av totalt 100 anmälda i UT-milen – bildligt i och med att utmärkelsen Årets utvecklare 2020 går till Lindas träningscenter, som står för en av satsningarna. Enligt kriterierna ska den som kammar hem priset ha åstadkommit något som kommer många kommuninvånare till del. Den blivande gymfilialen ryms inom dessa ramar.

Det gör även padelhallen och den nya sportaffären. En och en ger verksamheterna dock begränsad effekt. Styrkan ligger i stället i att flera företag samlas på samma ställe. Men inga företag i världen kan ensamma skapa den dynamik som friluftsområdet erbjuder. Tvärtom bygger den på en kombination av ideella krafter, företagsamhet och en kommun som förmår att se långsiktigt.

Med Ulricehamns växande utbud är det ingen uppoffring att stanna hemma när utlandsresor och andra långväga äventyr ställs in. För mer inspiration, ta gärna en titt i sommarbilagan som följde med lördagens tidning. Där får läsaren tips på fartfyllda utomhusaktiviteter, men även förslag på fängslande läsning för hängmattan.

Och på tal om böcker så finns det ju fler satsningar att se fram emot framöver när det nya stadsbiblioteket öppnar.

Att köra slut på kroppen uppe vid Lassalyckan och fylla på med kultur för själen nere i centrum, det är inte så tokigt.

Veckans utropstecken

Annons

64 – så många sidor innehåller lördagens UT inklusive sommarbilagan. Trevlig läsning!

Veckans frågetecken

Har du alla rätt? Nu startar UT:s sommartävling på ut.se och MinUT. Logga in, håll utkik efter kluriga frågor och skicka in ditt svar. Fina priser utlovas!

Annons
Annons
Annons
Annons