Annons

Insändare: Tänk utanför betongboxen

Så bra att Hökerum Bygg, Stiba och Ulricehamns betong vill driva projekt för att minska klimatpåverkan av sitt betonghusbyggande!
Insändare • Publicerad 9 april 2020
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Det här är ju en problematik som hela betonghusbranschen brottas med. När man använder betong och stål för att bygga hus släpper man ut stora mängder av koldioxid i atmosfären. Som i sin tur orsakar den globala uppvärmningen vi nu ser tydliga tecken på.

Främst kommer CO2-utsläppen från cementtillverkningen men även senare i processen när betongelementen tillverkas och transporteras.

Annons

Det som är lite trist är att byggföretag som Hökerum Bygg är så fast förankrade i att bygga i betong och inte ser möjligheterna i att ersätta en stor del av betongen med träkonstruktioner. Frågan är om man inte kan bygga annat än betonghus eller om det bara är viljan som saknas?

I vilket fall går den långsiktiga trenden mot mer hybridhusbyggande. Vilket innebär att man bygger både i betong och trä. Grunden, trapphus/hisschakt och kanske en bottenvåning byggs i betong för att få stabilitet. Resten av huset byggs i trä. På så vis utnyttjar man de olika materialens fördelar optimalt. Och får på köpet klimatsmarta hus.

Ett bra exempel på att det går att bygga även höga hus i trä är Skellefteås nya kulturhus. Det blir 80 m högt och har 20 våningar. Färdigt 2021!

Roland Eriksson, Liberal

Annons
Annons
Annons
Annons