Annons

Insändare: Svar till Roland Eriksson

Det finns tillfällen då trä är det mest lämpliga materialet för byggnation och andra när betong medför de bästa husen. Ibland är det, precis som du säger, bra att blanda material.
Bygg • Publicerad 14 april 2020
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Med mest lämpligt tänker vi ur produktionshänseende, med tanke på livslängd och inte minst ur ett hållbarhetsperspektiv.

Ett färskt exempel på att betong faktiskt ofta är mest lämpligt är Brf Viva, Riksbyggens omtalade projekt med hållbarhetsfokus i Göteborg. Där valde man en stomme i betong för att den var bättre än övriga alternativ – ur alla aspekter ovan. Hökerum Bygg bygger med andra material än betong – där det passar bäst. Oavsett materialval kan vi vara med och driva arbetet med att inte slösa med material, att källsortera bra, handla betong som har en lägre klinkerandel (när det är betong vi väljer), inte överdimensionera väggar och tak, se över uppvärmningsalternativen i husen vi bygger och så vidare. Listan är lång!

Annons

Hökerum Bygg vill, tillsammans med våra kollegor på Stiba och UBAB, göra ett riktigt bra projekt av kvarteret Linden i Ulricehamn. Vi hoppas du vill följa vår strävan att sänka utsläppen genom vårt gemensamma projekt CO2-Jakten. Snart hittar du det enkelt på våra hemsidor.

Utöver CO2-Jakten ger Hökerum Bygg bidrag till miljöförbättrande projekt i andra delar av världen genom att klimatkompensera för alla bostadsrätter vi bygger. Vi säger inte att vi gör ”Nettonoll- hus” bara för att vi klimatkompenserar (jämför med Arla – som påstår att deras mjölk ger ”nettonoll” genom att de kompenserar). Det är ett märkligt sätt att sälja bort sitt eget ansvar tycker vi. Vårt bidrag till förbättring i andra delar av världen görs parallellt med att vi jobbar för att få ner våra egna CO2-utsläpp.

Vill du få en mer djup kunskap om vårt miljöarbete och vilka projekt vi stöttar är du välkommen att ta del av vår hållbarhetsrapport, www.hokerumbygg.se/hallbarhet Bifogad länk berättar mer om Brf Viva: www.cementa.se/sv/inspiration/goda-resultat-forbetongutvecklingen-i-vivaprojektet.

Maria Ståhl, Hållbarhetsansvarig Hökerum Bygg AB

Annons
Annons
Annons
Annons