Annons

Insändare: Enklare att resa med den nya zonindelningen

I torsdags tog kollektivtrafiknämnden beslutet om biljettpriset för den nya zonindelningen, där vi går från över 70 zoner till 3 zoner i november. Förutom att det blir enklare att resa med den nya zonindelningen blir det också billigare för de lite längre resorna.
Kollektivtrafik • Publicerad 19 april 2020
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Roland Karlsson (C).
Roland Karlsson (C).

Inräknat den prisjustering som sker varje år blir visserligen en resa inom centralorten 2 kr dyrare, men för resor till och från våra kransorter blir det 8 kr billigare.

Om man vill åka till några av våra grannkommuner, såsom Falköping, Borås eller Tranemo blir en enkelbiljett 37 kr billigare från centralorten.

Annons

Om man efter prisjusteringen för 2021 skulle åka från busstationen i Ulricehamn till Göteborg så skulle man med dagens zonindelning fått betala 156 kr. Efter den nya zonindelningen blir priset på en enkelbiljett 102 kr. Till Skövde blir priset 63 kr billigare.

Syftet med den nya zonindelningen, som vi jobbat med under flera år, har varit att göra det enklare att åka kollektivt. Samtidigt har det varit viktigt att premiera de längre resorna, och naturligtvis göra det attraktivt att välja kollektivtrafiken.

Ökat resande ger också förutsättningar att bibehålla och utöka turtätheten, vilket behövs, inte minst i våra mindre tätorter.

Ulricehamns kommun ingår i den gröna zonen, zon C, som innehåller 37 kommuner där resan inom denna zon kommer att kosta 34 kronor. Om man håller sig inom denna zon som innehåller kommunerna i Sjuhärad, Fyrbodal och Skaraborg så kan du åka hur långt du vill om du inte byter buss/tåg efter 90 minuter för 34 kronor.

Roland Karlsson (C)

Ledamot Kollektivtrafiknämnden

Annons
Annons
Annons
Annons