Annons

Inga köer - men fortsatt risk för lång väntan på pass

När polisen skulle börja med tidsbokning för passansökan ledde det till långa köer på polisstationen i Ulricehamn. Nu slipper man köa vid stationen, men riskerar att få vänta länge på en tid.
Ulricehamn • Publicerad 3 maj 2018
Kön till polisstationen när det var som värst.

Köerna utanför polisstationen i Ulricehamn är borta i och med att tidsbokningen är införd även här. Men däremot kan det vara svårt att få en tid.

Om man på torsdagen gick in på nätet och försökte boka tid för en passansökan i Ulricehamn var första lediga tid i slutet av augusti.

Annons

Dock kan tillgången på lediga tider förändras enligt polisen. Bland annat på grund av avbokningar och förändringar av polisens resurser.

”Prova igen vid ett senare tillfälle då nya tider släpps allteftersom”, skriver man på hemsidan.

Det var i april som polisen inledde en övergång till tidsbokning för passansökningar.

Tanken var att förenkla för den som söker pass. För på platser som Göteborg har systemet med drop in tidigare lett till långa köer.

Göteborg införde tidsbokning den 16 april. Problemet var att polisen hade missbedömt intresset. Tiderna blev snabbt fullbokade och folk började därför resa från Göteborg till orter där det fortfarande fanns drop in, som Borås och Ulricehamn.

I Ulricehamn handlade det om en tidsperiod på en vecka innan stationen också införde tidsbokning. Under den tiden var det högt tryck från tillresta och ulricehamnare som ville passa på innan tidsbokningen infördes.

– Det var galet. Vi gjorde mellan 80 och 130 pass om dagen, på en stolpe och på en person. Vi kanske ligger på 20 i snitt annars.. Framförallt var det mycket på onsdag, torsdag och fredag. En del köade från sju fast vi öppnar först nio, säger Malin Kannius vid polisen i Ulricehamn.

Malin Kannius.

Jan Schütt jobbar med passfrågor på polisens regionkansli i Västra Götaland och Halland.

– Vi visste att det skulle komma en sådan här puckel, men inte att den skulle bli så påtaglig, sa han nyligen till Ekot.

Det finns fortfarande stationer som har drop in-system och där är det fortsatt högt tryck från folk som vill ha pass, enligt Jan Schütt.

Anders RosenbergSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons