Ulricehamn

Två kassaskåp uppsågade vid inbrott: "Det känns jobbigt, väldigt jobbigt"

Hulu Artikeln publicerades
Foto:Anna Claesson

Förödelse mötte Elias Sabbag när han väcktes tidigt på fredagsmorgonen av att det varit inbrott i hans butik Ica Tvärred.

– Jag är snart 65 år så det är frågan hur länge jag orkar, säger Elias.

Stora cementbitar ligger utspridda på lagret och det är dammigt och stökigt. Resultatet efter fredagsmorgonens inbrott på Ica Tvärred i Hulu är påtagligt. Ägaren Hikmat Elias Sabbag är bedrövad efter händelsen. Två kassaskåp är uppsågade och gärningsmännen har lyckats få med sig pengar, lotter, tobak, nycklarna till butiken och andra värdesaker.

– Det känns jobbigt, väldigt jobbigt, säger Elias med en suck och fortsätter:

– Det blir ännu värre när jag ser hur illa det verkligen är. Det är förfärligt hur mycket oreda de har lyckats skapa. De kan ha fått med sig 60–70 000 kronor.

Elias misstänker att det rör sig om flera gärningsmän eftersom de har flyttat ett flera hundra kilo tungt kassaskåp ner i källaren och sågat upp det där. Troligtvis har de krupit in i butikskällaren genom ett litet fönster som är uppbänt. På källardörren syns även märken efter att man försökt bryta sig in genom den.

– Jag har rörelselarm men det har inte utlösts förrän de nästan var färdiga, säger Elias Sabbag.

Både väktare och polis kom till butiken då larmet gick vid fyratiden men någon misstänkt gärningsman lyckades de inte gripa.

Polisens tekniker fanns på plats i butiken under fredagsförmiddagen för att säkra eventuella spår. Eftersom tjuvarna fått med sig nycklarna till entrédörren fick en låsfirma borra upp den. Men, Elias hade ändå öppet för kunder.

– Det viktigaste är att kunderna fortfarande känner sig välkomna, säger Elias medan han guidar kunder genom det dammiga lagret och in i butiken.

Stamkunderna Therese och Christian Fors var tidigt på plats för att handla och upprördes över vad som hänt.

– Det är väldigt sorgligt, speciellt med tanke på hur ambitiös Elias är och vilken bra butik han har, säger Therese Fors och får medhåll av Christian.

– Det är oslagbart att ha den här butiken nära. Man får ont i magen av att tänka på det här, säger han.

Khalil Sader äger pizzeria Rhodos i Ulricehamn och är även god vän till Elias. Han kom snabbt till Hulu för att låna ut växelpengar så att Elias kunde hålla öppet trots inbrottet.

– Det är självklart att hjälpa till eftersom jag vet hur det känns. Jag har haft inbrott på pizzerian en gång och det är en hemsk känsla. Det sitter väldigt djupt att någon har varit inne hos mig och tagit saker, säger Khalil och pratar med Elias om vad som behöver göras i butiken.

– Det här är det värsta som hänt under alla 17 år jag har haft butiken. Herregud, vi får se hur mycket jag orkar. Jag är snart 65 år så det här är inte enkelt. Men, jag ska fortsätta ha öppet, säger Elias Sabbag och håller upp dörren för ytterligare en stamkund.