Annons

Ica i Dalstorp har bin på taket

Rydins bigårdar vill ha fler bikupor i trakten. Icahandlaren i Dalstorp vill ha lokalproducerad mat i butiken. De båda fann varandra och nu står det bikupor på butikens tak.
Dalstorp • Publicerad 21 juni 2018
Foto: Pernilla Rudenwall

Icahandlare Nicklas Hoorn berättar att han träffade Ulrica och Lennart Rydin på en middag. Det var då idén uppstod om att samarbeta.

Han har länge jobbat med lokal mat, som till exempel Pelles hamburgare, Borrarps gårdsglass och egen öl från Marbäck. Det är ett sätt att locka nya kunder och behålla gamla. Samtidigt är det bra marknadsföring.

Annons

Men framförallt är det roligt.

– Jag brinner för detta. Det känns bra, säger han.

Därför kändes det självklart att också kunna erbjuda lokalt producerad honung.

Ulrica Rydin säger att honung är en produkt som på ett sätt är lämplig att sälja på det här sättet. För den påverkas så tydligt av vad som växer på en plats och vad det är för väder just här.

– Det här stämmer så väl överens med hur vi vill jobba.

Rydins bigårdar finns i främst Ulricehamns kommun men även i Tranemo kommun. Just nu har de 60 bikupor men hoppas växa till mellan 150 och 200. Honungen som produceras på en viss plats märks sedan med ett sigill. Det kan till exempel stå Marbäck eller Blidsberg på burken. Eller som nu, Dalstorp.

Honungen som görs i Dalstorp kommer från kupor kring samhället men alltså även från två kupor på affärens tak.

Någon rädsla från kunder eller grannar för att bli stuckna har Nicklas Hoorn inte märkt av.

– Jag har bara hört massa positivt. Folk tycker det är en kul grej.

De butiksnära bina kan ju också ha en positiv effekt på till exempel frukt och bär i de närliggande trädgårdarna.

Annons

Ungefär tre veckor har bina stått på taket. Innan de satte upp dem där var Ulrica och Lennart i butiken och informerade kunderna.

– Vi har fått så fin respons från Dalstorpsborna. Jag vill verkligen tacka för alla fina möten, säger Ulrica.

Hon tycker att det verkar finnas en nyfikenhet på honungsproduktion och även en del nostalgi kring ämnet. Hon säger att en del berättar att de minns hur det var förr när fler hade bin i trakten.

Snart är det dags att ta hand om den första honungen som är gjord just i Dalstorp. 60 kilo per år kan det bli bara från de båda kuporna på taket. Sedan tillkommer det som görs vid de cirka ytterligare tio kuporna kring Dalstorp.

Några problem att sälja det blir det inte enligt Nicklas Hoorn.

– Jag kan sälja hur mycket som helst av det här, säger han.

Anders RosenbergSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons