Annons

Hög fruktsamhet i Ulricehamn

Barnafödandet i Sverige har gått ned flera år i följd. Men i Ulricehamn föder kvinnor fortfarande relativt många barn.
Ulricehamn • Publicerad 11 oktober 2018
Foto: TOMAS ONEBORG / SVD / TT

Det så kallade fruktsamhetstalet för kvinnor i Sverige har sjunkit under en längre tid enligt siffror från Nyhetsbyrån Siren. Enligt de senaste siffrorna sjönk det igen, till 1,78.

Detta är ett mått på hur många barn varje kvinna får i genomsnitt.

Annons

– Vi har haft en nedgång i barnafödandet sedan 2010. Vad nedgången beror på finns inga tydliga förklaringar till, men en förklaring kan vara att åldern vid barnafödande har ökat något de senaste åren, säger Johan Tollebrant, demograf på SCB, till Nyhetsbyrån Siren.

Men Ulricehamn står sig alltså relativt starkt i den här trenden. Här är fruktsamhetstalet 1,90.

För Tranemos del går det sämre. Kommunen ligger under snittet med en fruktsamhet på 1,76.

Det ska dock sägas att en lägre fruktsamhet i landet inte betyder att det föds färre barn totalt sett. För samtidigt har det blivit fler mammor.

– Antalet födda barn har inte minskat lika mycket. Det beror mycket på att de som föddes runt 1990, alltså innan nedgången i barnafödande på 90-talet, nu börjar komma upp i åldrar där många får barn, säger Johan Tollebrant.

Anders RosenbergSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons