Annons

Tidigare ulricehamnaren uppmärksammas i Aktuellt efter krönika

Efter att en gravid kvinna avvisades av vakter i Stockholms tunnelbana samt TV4:s Kalla Fakta reportage om rasprofilering förra veckan satte tidigare ulricehamnaren och boråspolisen Nadim Ghazale sig ner för att skriva om sina tankar. Resultatet blev en krönika i Borås DLY om känslorna om att stå mitt emellan – både som polis och invandrare.
Borås • Publicerad 6 februari 2019
Nadim Ghazale.
Nadim Ghazale.Foto: Pernilla Rudenwall

Hur kom det sig att du skrev krönikan?

– Initialt väckte de här händelserna från väldigt mycket känslor hos mig. Och i sådana lägen brukar jag skriva ner mina tankar. Andemeningen med min text är att vi oavsett vilket lag eller läger vi tillhör måste våga släppa stolthet och ibland erkänna fel och lära oss av misstag och felaktigt beteende. Att göra det är inte något negativt, det är mänskligt och förnuftigt.

Annons

Hur tänker du att polisen borde göra?

– Att använda profilering som metod i polisarbete är inte fel i sig och vi alla människor har fördomar. Däremot bör man ha en större diskussion om grunderna till ens fördomar och hur det kan påverka en i sitt arbete som polis. Sedan tycker jag att vi som människor behöver öka vårt egenansvar och självrannsakan, särskilt vi med våldsmonopol som skulle kunna föregå med ett gott exempel. Vinsterna tror jag skulle vara ett ökat förtroende hos allmänheten och en högre rättssäkerhet.

Igår var du med i SVT:s Aktuellt för att prata om ämnet – vilka reaktioner har du fått från kollegor?

– Snacket efteråt har varit oväntat positivt. Jag lyckades nog balansera vid den magiska mittlinjen och har inte hört några invändningar från mina kollegor. Att jag efterlyste en större förmåga att analysera sig själv och lära sig av sådana här händelser – det fick jag verkligen gehör för är min uppfattning.

Se Nadim Ghazale i SVT:s Aktuellt nedan. Hans medverkan är från cirka 28 minuter in i klippet:

Lovisa HanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons