Annons

Grön eller vit jul – så säger SMHI

Just nu lutar det åt att en grön jul i Ulricehamnsbygden. I framtiden kommer det bli betydligt vanligare med gröna jular.
Ulricehamn • Publicerad 14 december 2018
2010 föll det mycket snö och det var även en vit jul.
2010 föll det mycket snö och det var även en vit jul.

Enligt den senaste långtidsprognosen från SMHI blir det inte någon vit jul.

– Det ser ut som om lite mildare luft letar sig in över Ulricehamn i slutet av nästa vecka, Det kommer nog tyvärr bli en grön jul, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

Annons

Det ser inte ut att falla några större mängder snö över Ulricehamn fram till jul. Eventuellt kan det komma lite snö på måndag. Så bristen på snö i kombination med ett relativt milt väder talar mot en vit jul.

Men Moa Hallberg betonar att det fortfarande råder stor osäkerhet.

– Det är fortfarande långt dit och mycket kan hända under tiden.

Skulle julen bli grön blir det den sjätte i rad utan snö. Senast det var en vit jul i Ulricehamn, enligt statistik från SMHI:s mätstation i Ulricehamn, var 2012. Då låg det 17 centimeter snö här.

Enligt SMHI kommer det bli betydligt vanligare med gröna jular i framtiden på grund av klimatförändringarna.

Statistiskt sett är chansen för en vit jul i Ulricehamn i nuläget cirka 50 procent. Detta baseras på värden mellan år 1931 och 1980. SMHI har även gjort prognoser för framtiden.

Mellan år 2070 och 2100 kommer samma siffra vara under 20 procent.

Anders RosenbergSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons