Annons

Göteborgsbrand orsakade masslarm

En brand i Göteborgsområdet spred rök över ett stort område västerut. Detta ledde till att räddningstjänsten i Sjuhärad fick ta emot hundratals larm om misstänkta bränder.
Ulricehamn • Publicerad 6 augusti 2018
En helikopter arbetar med att släcka branden på Björkö i Göteborgs skärgård under söndagen.
En helikopter arbetar med att släcka branden på Björkö i Göteborgs skärgård under söndagen.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

På söndagskvällen började det brinna på Björkö i Göteborgs skärgård. Branden spred mycket rök som fördes med vinden långt västerut.

Detta ledde alltså till att räddningstjänsten fick ta emot många larm om misstänkta skogsbränder.

Annons

– Det började i Bollebygd. Vi misstänkte att det berodde på branden på Björkö och vi hittade ingen brand, säger Christian Karlsson på Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund.

Från tiotiden på söndagskvällen fram till tolvtiden på natten kom sedan ett mycket stort antal larm när röken spred sig västerut, bland annat över Ulricehamns kommun.

– Det var flera hundra samtal. Det ringde i princip konstant. Röken spred sig ända bort mot Komosse.

Räddningstjänsten i Sjuhärad tvingades till och med gå ut med att man inte behövde larma om man bara kände röklukt utan att se rök eller eld.

Senare fick räddningstjänsten också branden på Björkö under kontroll.

Christian Karlsson betonar dock att det är bra att allmänheten hör av sig när de misstänker en brand. Brandrisken är fortfarande mycket stor i hela landet.

– Det är bättre att man larmar en gång för mycket än en gång för lite. Vi måste ta det tidigt, säger han.

Anders RosenbergSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons