Nytt pris: De tävlar om att bli årets restaurang
Camilla Ferm är den som äger Hotell Bogesund med tillhörande Restaurang Sture. För en tid sedan tog hon in Bessim Plavci som ansvarig för restaurangen, så kallad Food and beverage manager.
Bessim säger att han är glad att restaurangen nomineras. Redan det känns som en vinst.
– Det känns jätteroligt, både för mig och för personalen. Vi har kämpat väldigt hårt och det är roligt att vi får skina lite grand.
Han lyfter bland annat satsningen på stand up som viktig och säger att den har varit ett vinnande koncept.
– Vi har mycket aktiviteter som har gått hem hos många. Sedan har vi resultatmässigt från 2017 ökat med 91 procent. Det är otroligt bra jobbat från alla.
Betyder det något att bli nominerad?
– Det gör det verkligen. Redan det känns som en vinst. Vi får skina lite och vi visar att vi finns. Sedan tycker jag att alla som driver restaurang i stan gör ett fantastiskt jobb. Det är roligt att vi har fått fler restauranger i stan.
Vad händer framöver?
– Vi försöker göra det ännu bättre 2019. Vi finslipar allt från menyer till service. Ska vi sedan öka omsättningen ännu mer måste vi hitta på ännu mer. Vi har tagit fram lite olika aktiviteter.
Emma och Andreas är också glada för sin nominering.
– Det är alltid roligt att bli uppmärksammad när man hittar på något nytt och satsar på nya grejer, säger Andreas Vocanac.
Det var i oktober som paret Emma och Andreas Vocanac flyttade sin lunchrestaurang till ett mer centralt läge på Storgatan och samtidigt utökade.
– Vi har dubblat personalstyrkan. Det är en mycket större rörelse att ta hand om. Nu har vi öppet på kvällarna också, det är skillnad att bara ha lunch och catering, och att utöka med kvällarna.
Han säger att det förstås är kul att nomineras till ett pris.
– Men det viktigaste är verksamheten, att gästerna är nöjda och glada.
Nu ska de dels landa i sin nya satsning, dels försöka utvecklas mer.
– Självklart kommer vi inte stanna där vi är nu, vi ska utvecklas mer. Men sedan får vi se hur fort det går.
– Det känns jätteroligt, säger Malena Asplund-Klasson från Torgstallet om att vara nominerad.
– Vi har egentligen bara snurrat på i år så det är roligt att de tänker på oss ändå.
För Malena Asplund-Klasson är det tjugoårsjubileum med Torgstallet i höst. Det ska firas men det är inte bestämt hur. Under två decennier har restaurangen blivit en institution vid Stora torget. Verksamheten har också stegvis utvecklats, inte minst genom ett par stora ombyggnader av den speciella lokalen.
Man syns också på andra sätt, som på sociala medier. Nyligen var man också med och serverade mat på världscupen vid Lassalyckan.
Malena Asplund-Klasson säger att de ständigt jobbar för att försöka förbättra sig.
– Vi försöker synas på Facebook och Instagram. Vi försöker förändra oss och ligga med i tiden.
Kanske är det också lite extra roligt att bli nominerad i en helt ny kategori, som Årets restaurang.
– Det är roligt att bli uppmärksammad. Det är också roligt att de har ett nytt pris i år.