Annons

Fler lägger röst före valdagen - ”Jag vill få det gjort”

Intresset för att förtidsrösta ökar för varje val. I Ulricehamn har organisationen för förtidsröstningen förstärkts för att klara anstormningen.
Ulricehamn • Publicerad 22 augusti 2018
Flera valde att förtidsrösta första dagen. Annika Nilsson, Anette Holmberg och Fredrik Paulsson hade en strid ström av röstande i stadshuset.
Flera valde att förtidsrösta första dagen. Annika Nilsson, Anette Holmberg och Fredrik Paulsson hade en strid ström av röstande i stadshuset.Foto: Pernilla Rudenwall

Redan en kvart före det att förtidsröstningen inleds klockan 10 på onsdagen har en liten kö bildats utanför stadshuset. Det är en kombination av folk som vill vara tidigt ute och politiker som vill markera sin närvaro och starten på valspurten.

– Det är alltid några som är här tidigt och för oss som jobbar är det spännande när den här perioden drar igång, säger Agneta Isaksson från Ulricehamns kommun som drar i trådar så att röstningen kan komma igång på utsatt tid.

Annons

Jonas Stockman är en av dem som är först i kön.

– Jag vill få det gjort och tyckte att det var lika bra att rösta så snabbt som möjligt, säger han.

Kjell Vesterlund var tio minuter före utsatt tid. Han passade på när han ändå var i stan.

– Jag bor på andra sidan sjön och har i år fått ändrad vallokal. Nu vill de att jag ska åka till Tvärred istället för till församlingshemmet men då sköter jag det på det här sättet istället.

Kommunens valledare Fredrik Paulsson gör sitt första val i den rollen och höll ett vakande öga över den första halvtimman. Paulsson räknar med att antal förtidsröstande kommer att fortsätta öka.

Antalet förtidsröstande ökar.
Antalet förtidsröstande ökar.

– Vi har förstärkt inför det här valet. Under de mest intensiva tiderna kommer vi att ha en extra mottagningsstation här i stadshuset och den mobila röstningslokalen kommer att göra fler turer till fler platser i kommunen, säger Paulsson.

Ökningen i antalet förtidsröstande mellan valet 2010 och 2014 var cirka 1 000 personer. Det betyder att ungefär 40 procent av de röster som Ulricehamns invånare lägger kommer in före valdagen.

En liten skillnad i förtidsröstningen jämfört med röstning på valdagen är att den som röstar behöver ha med både röstkort och id-handling. Den som röstar i sin vallokal på valdagen behöver enbart id-handling. Förtidsrösterna packas i kuvert där röstkortet och kuverten med valsedlar läggs tillsammans.

Henrik EricksonSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons