Annons

Evelina Segerqvist: Evelina Segerqvist: Frustration på två hjul

I Ulricehamn dominerar bilarna. Lite längre västerut i en stad belägen vid västkusten kan det lätt verka som att spårvagnarna styr trafiken. Men det är snarare ett betydligt mindre fordon som härskar i Göteborg.
Evelina SegerqvistSkicka e-post
Publicerad 28 juni 2018 • Uppdaterad 26 september 2018
Evelina Segerqvist
Detta är en personligt skriven text i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
UT:s krönikör är insett att det är viktigare att följa trafikreglerna som cyklist i Göteborg än hur det är i Ulricehamn. Arkivbild.
UT:s krönikör är insett att det är viktigare att följa trafikreglerna som cyklist i Göteborg än hur det är i Ulricehamn. Arkivbild.Foto: HASSE HOLMBERG

När värmen kom i våras åkte min röda DBS fram fortare än kvickt. Spårvagnarna blir nämligen outhärdliga så fort temperaturen stiger över 20 grader. Men det tar alltid lång tid att vänja sig vid alla de oskrivna regler som är förknippade med att framföra en cykel på Göteborgs gator. Särskilt för en som är uppvuxen i Ulricehamn och van vid den meterbreda gamla järnvägen.

När jag var sex år och lärde mig att cykla predikade mamma och pappa om vikten av att sträcka ut handen innan jag skulle svänga. Under mina 20 år i Ulricehamn behövde jag knappt göra det en enda gång. Det känns inte som ett måste när man cyklar framför det enda fordonet på vägen. Att inte sträcka ut handen innan sväng i Göteborg är dock förenat med dödsstraff. Det är nästan lika illa som att inte blinka ut ur rondellen vid Marknadsplatsen. Som den gången när jag skulle vika av till skolan och glömde att vifta till med vänsterhanden. Då fick jag smaka på en harang av svordomar från cyklisten bakom mig som nästan var i stil med Gordon Ramsays humörsvängningar i tv.

Annons

I Ulricehamn har jag alltid kört lite som jag vill. Visst har jag varit medveten om att det är högertrafik som gäller. Men det har inte varit hela världen att cykla på trottoaren mellan Stadsparken och Stenbocksskolan. Detta insåg jag snabbt var strikt förbjudet på Göteborgs gator. Det är inte bara en gång som gubbar har skrikit åt mig på bred göteborgska att det är högertrafik som gäller. Vid ett tillfälle ledde den heliga högerregeln till och med till en mindre krock mellan mig och personen som mötte mig på cykel utanför Ullevi. Som tur var resulterade kollisionen bara i ännu en smärre utskällning på västkustdialekt.

Trots otaliga tutningar, väjningar, hyttande nävar och svordomar finns det i alla fall en fördel med att cykla i Göteborg; det är inte lika backigt som Ulricehamn.

Veckans bästa:

Höjdpunkt: Bästa tiden på året är här! Nu börjar hallonen växa i mormors och morfars trädgård och frukosten är räddad i flera veckor framöver.

Serietips: För den som börjar tröttna på fotboll på tv släpps det senaste avsnittet av The Handmaid's Tale på HBO ikväll. Fruktansvärt hemsk, men fantastiskt spännande serie.

Annons
Annons
Annons
Annons